1 Yüksek Tansiyon:
Tansiyon kalbimizin kasılması esnasında, kanın damarlara pompalandığında, damarlar üzerine yaptığı basınçtır. Kalp kasıldığında damarlardaki basınç büyük tansiyon, gevşediğinde damarlarda hissedilen basınç küçük tansiyondur. Büyük tansiyon 140 mm/Hg, küçük tansiyon 90 mm/Hg'den fazla ise yüksek tansiyon kabul edilir. Belirtileri; sabah uyanıldığında ense bölgesinde ağrı, bazen baş dönmesi, çarpıntı, çabuk yorulma gibi şikayetlerdir.
2 Kolestrol:
Özellikle hayvansal gıdalarda bulunan ve fazla miktarda alındığında damar içi yüzeyine yapışan, kolestrol isimli bir yağdır ki, esnek olan damarlarımızın esnekliğini azaltır ve damar duvarlarında birikerek damar hacmini daraltır.
3 Şeker Hastalığı:
İnsülin isimli pankreastan salgılanan hormon, besinlerle alınan glikoz adlı şekeri, vücudun kullanması için, kandan dokulara verir. Şeker hastalığında insülin bu görevini yapamaz ve kanda glikoz artar. Kan şekeri normal seviyelerde, tutulmadığında göz, böbrek, sinir sistemi ve daha bir çok bölgede tedavisi mümkün olmayan hasarlar meydana getirir. Belirtileri; çok su içme, sık ve bol idrar, sık acıkma, aşırı yemek yeme isteği, yorgunluk ve halsizlik. Aç karnına kan tahlilnde 126 mg/dl üzeri çıkarsa, şeker hastalığına işarettir. Şeker hastalığı ömür boyu devam eder.
|