Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası
6 kg koyun kuyruğu
1 bardak süt
2 demet maydanoz
5 adet taze soğan
1 avuç taze tarhın (tarhun)
1/2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
1,5 tatlı kaşığı tuz
Kuyruk yağını et makinesinden çektirin.
Geniş bir tavada tuz ekleyip ocağa koyun. Sürekli savurarak karıştırın vc iyice kavurun. Eriyip tamamen yağını salınca sütü ekleyin ve kavurmaya devam edin.
İyice yağa kesip, kuyruklar koyu sarı renk alınca bir süzgece boşaltın vc yağını süzün. Bu yağı başka bir yemekte kullanabilirsiniz.
Yağı iyice süzülmüş kakırdağı bir tepsiye koyup, ince kıyılmış maydanoz, taze soğan, tarhın, salçalar, kırmızıbiber, karabiber, yenibahar ve tuz ile karıştırın.
Harcı pide fırınına gönderin ve kapalı olarak pişirtin. Eğer evde yapıyorsanız, hamuru ince uzun pide gibi açın ve harcı boydan yarısına döşeyerek hamurun ikinci yarısını üstüne kapatın. Önceden ısıtılmış kızgın fırında pişirin.
Not: Kakırdak çıkarmak için kuyruk yağı büyük bir kaşıkla savrularak kavrulur, aksi takdirde köpürerek taşar. Kakırdağı kavururken yağını iyice salarak gevremesine dikkat edin. Kakırdak veya yerel ağızda söylenişi ile gahırdak böreği kaybolmaya yüz tutmuş tariflerden biridir. Osmanlı mutfağında, kuyruk yağını iyice eritip fazlasını süzdürerek iyice kıkırdatmak ve adeta gevrek gibi çıtır çıtır olan kuyruk yağı ile poğaça yapmak çok yaygındı. Kökü eskilere dayanan, ancak günümüzde artık pek yapılmayan bu börek bir zamanlar özellikle Kurban Bayramını takip eden günlerde kurbanın kuyruğu değerlendirilerek yapılırmış. Eskiden kakırdak, kavurma gibi kışa hazırlık olarak küplere basılarak saklanırmış. Kakırdak iyi gevreyince sanıldığı kadar ağır olmaz, aksine içine katılan yeşillikler ile tadı hafifler ve lezzetli olur. Süzülen yağ kavanozlara dondurularak gerektiğinde yemeklere tat vermek için kullanılabilir.
|