Kahvaltı Büfesinin Düzenlenmesi
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Kahvaltı büfesi düzenlenirken ilk önce büfenin salonun hangi bölümüne kurulacağı kararlaştırılır. Büfede kullanılacak masalar bir araya getirilerek değişik şekiller verilir. Büfe sadece bir yere kurulabildiği gibi konuk sayısına göre birkaç yere de kurulabilir. Salonda kahvaltılarını yapacak bütün konuklara yetecek kadar yiyeceği aynı anda masaya koymak zorunlu değildir. Büfe ara sıra kontrol edilerek biten yiyeceklerin yerine yenileri konulabilir.
Büfeye istenilen şekil verildikten sonra kullanılacak masa örtüleri ve etekler (skört) örtülür. Büfeye güzel bir görünüm vermek için çeşitli çiçekler, figürler, insanların zevkle seyredebilecekleri eşyalar büfe üzerinde uygun yerlere yerleştirilir. Büfe girişine yeteri kadar orta boy tabak yerleştirilir. Çatal ve bıçaklar masalara konulmayacaksa onlar da tabakların yanına uygun kaplar içinde yerleştirilir. Böylece akşamdan yapılacak hazırlıklar bitirilmiş olur.
Sabah erkenden göreve başlayan servis personeli mutfak personeliyle iş birliği yaparak kahvaltı yiyeceklerini mutfaktan getirip büfe üzerine belli bir düzen içinde yerleştirirler. Genellikle büfe girişine tabakların hemen yanına ekmek çeşitleri yerleştirilir.
Daha sonra tereyağı, reçel çeşitleri, bal, beyaz peynir, kaşar peyniri, söğüş domates ve salatalık, siyah zeytin ve yeşil zeytin, soğuk etler, mevsimine göre kavun ve karpuz gibi meyveler, haşlanmış yumurta, kahvaltı içecekleri ve konsantre meyve suları büfe üzerine uygun şekilde yerleştirilir. Bütün kapların üzerine yiyeceğin servisinde kullanılmak üzere maşalar konur.
Kahvaltı büfesindeki hazırlıklar bitirildikten sonra konukların salona gelmeleri beklenir.