İşler Pastanesi Kırıkkale
https://www.islerpastaneleri.com.tr
BA Öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
Cİ Ben Cihat İşler, İşler Pastanesi'nin işletmecilerindenim. Burası aile işletmemiz beraber çalışıyoruz, abilerimle, kardeşlerimle, yaklaşık 18 seneyi aşkındır burada hizmet veriyoruz. İşler Pastanesi olarak 3 şubemiz var.
BA Hepsi de Kırıkkale'de mi?
Cİ Evet Kırıkkale'de, ayrıca kendimize ait büyük bir imalathanemiz var, bütün ürünlerimiz kendi imalatımız. İmalatımızı her sene daha da geliştirerek daha da profesyonel ve hijyenik şartlarda daha güzel bir üretimi Kırıkkale'ye kazandırdık.
BA Kırıkkale'ye geldiğimizde gözümüze çarpan; pastanelerin çok fazla olması Burada pastacılık büyük bir sektör, bunu neye bağlıyorsunuz?
Cİ Kırıkkale küçük bir merkezi olan bir şehir, sıkılıkla pastane görmeniz bu yüzden, yani çok fazla caddemiz yok, belirli ana caddelerimiz var, bütün pastaneler de aynı bölgelerde, o yüzden. Nüfusumuz zaten 200 bin civarlarında, büyük şehirlerin bir ilçesinin nüfusuna sahip, o yüzden küçük şehirlerin kaderi bu.
BA Pastacılık anlamında Kırıkkale'nin hangi ürünleri meşhur?
Cİ Kırıkkale'de biraz daha kültürlerin birleştiği bir şehir, diğer şehirlerin börekleri bizde de var.
BA Kırıkkale'ye özgü neyiniz var?
Cİ Kırıkkale'nin yöreselleri gözlemeleri ve börekleri var, burada her pastanede görmeniz mümkün. Sabah kahvaltılarında tüketilen çörek kültürümüz de var.
BA Bölge halkı sabah kahvaltısını evin dışında yapma gibi bir kültür edindi mi?
Cİ Bizim kafemiz de var, bu arada kahvaltı tarzı, branç tarzı ürünler de sunuyoruz.
BA Neler var?
Cİ Branç da açık büfe biçiminde oluyor, bunda buranın börek ve çöreklerin kahvaltılık türleri bulunuyor. Gayet güzel gidiyor ve müşterilerimizden olumlu bir memnuniyet alıyoruz. Özellikle hafta sonu halkımız kahvaltıyı bu şekilde yapmak istiyor.
BA Ne kadar fiyatlar?
Cİ Açık büfe kahvaltıyı 10 liradan veriyoruz.
BA Oldukça uygun.
Cİ Belirli süre oturması için insanlara cazip ürünler ve fiyat sunmanız lazım. Bunun dışında biz ayrıca taşınabilir kaplarda 4 liraya kahvaltı tabağı da sunuyoruz. Yani insanlarımız güzel bir kahvaltıyı alıp götürebilsin de istedik, sadece poğaçadan oluşan kahvaltıya mecbur kalmasın. Köpüklü kapanır tabaklarımızda çeşitli kahvaltı alternatifleri de sunuyoruz.
BA Yani geleneksel kahvaltı mı, zeytin, peynir, reçel gibi?
Cİ evet onların yanında domates, salatalık ve o tarz bir kahvaltı oluyor.
BA İmalathaneleriniz olduğunu söylediniz, günde kaç çeşit ürün çıkartıyorsunuz?
Cİ Günde 50 çeşit ürünümüz çıkıyor, ortama 24 saat üretim yapıyoruz. Gündüz tatlı çeşitleri, yaş pastalar, kuru pastalar, tezgah üstü dediğimiz kekler, kurabiyeler, ayrıca sütlü tatlılar üretiliyor.
BA Çok güzel lezzetler, siz bunları yapmayı biliyor musunuz?
Cİ Ben üretimden çok biraz daha yönetici pozisyonundayım. Ben Ankara Gazi Üniversitesinden kimya mezunum, ama okurken bile tatillerde bayramlarda hep işletmemizde bulundum. Türkiye'de ki ya da yurtdışındaki konuyla ilgili fuarları da geziyoruz, üretimlerimiz yavaş yavaş makine destekli ve otomasyona gidiyor, yeni teknolojileri de imalatımıza katma gayretindeyiz.
BA Gelişmeleri takip etmeniz çok güzel. Yapmayı bildiğiniz hiç mi bir şey yok?
Cİ Poğaça, tane pasta, yaş pasta gibi üretimlere bazen mecbur kalıp katıldığım da oluyor. Ama kendi içimizde bile branşlaşma var, ustalarımız arasında da bizim yönetim düzenimizde de. Öyle olunca da ister istemez herkes kendi yönüne ayrılıyor.
BA Siz bu şubede duruyorsunuz, burada en çok hangi ürün tercih ediliyor?
Cİ Bu şube merkezi bir yerde olduğu için, öylene kadar poğaça türleri çok tercih ediliyor. Öğleden sonra da daha çok çayın yanında gidebilecek kuru pasta türü şeyler tercih ediliyor. Akşam da daha çok hediyelik tatlı, yaş pasta türü ürünler alınıyor, serviste de aynı şekilde dondurma ve tatlı türleri ve yaş pasta türleri gidiyor.
BA Kırıkkale'de hanımlar günlerinde buradan pasta alıyorlar mı yoksa kendileri mi hazırlıyorlar?
Cİ Tabi günler için de kuru pastalar, yaş pastalar yapıyoruz. Elbette hanımlar evlerinde çok güzel şeyler yapıyorlardır ama biraz da çeşitlerini arttırmak için bizden de alıyorlar. Börek çeşitleri, su böreği de günlerde tepsiyle hazırlayıp gönderiyoruz.
BA Burada, pastane içinde de toplantı yapıyorlar mı?
Cİ Burası 3 katlı bir şube, buranın alt katında çeşitli organizasyonlar yapılıyor, gün, kına ya da çeşitli toplantılar orada yapılıyor. Orta kat satış, bu üst kat kafe şeklinde.
BA Çok güzel, işinizi severek yapıyorsunuz.
Cİ Nişan olsun, düğün olsun insanların özel mutlu günlerinde onlara unutamayacakları damak tadı vermek bizi memnun ediyor. İnsanlar mutluluklarını çeşitli sosyal ağlarda paylaşıp bizden de bahsedince biz de mutlu oluyoruz.
BA Siz Kırıkkaleli misiniz?
Cİ Evet buralıyım.
BA İleriye yönelik olarak ne gibi projeleriniz var, yeni şubeler açacak mısınız, başka şehirlere de açılacak mısınız?
Cİ Kırıkkale çok merkezi bir yerde, Ankara'ya, Çankırı'ya, Yozgat'a ve Kırşehir'e bir, bir buçuk saat mesafede, biz biraz daha dışarıya doğru açılmak istiyoruz, biraz daha fabrikasyon ve seri üretime geçerek, belli konularda uzmanlaşmamız gerekiyor, burada 50 çeşit olsa de, belli kalemlerde marka olmak istiyoruz. Öncelikle Ankara başta olmak üzere çevre illerde şubeleşmek istiyoruz.
BA İnşallah, kaç personel çalışıyor?
Cİ 20'ye aşkın çalışanımız var.
BA Aileleri ile birlikte geniş bir kitleniz var.
Cİ Tabi Ramazanlarda çalışanlarımıza iftar programları düzenliyoruz, yüze yakın kişi katılıyor. Anadolu kültüründe iki kişilik aileler olmaz, dedeler, nineler, kardeşler aileler kalabalıktır burada.
BA Gördüğüm kadarıyla çalışanlarınıza aileniz gibi yaklaşıyorsunuz?
Cİ Tabi, pastacılık zor meslek, gecesi gündüzü karışık..
BA Saatleri uzun değil mi?
Cİ Saatler uzun ama personellerimizi arttırarak çalışma şartlarını hafifleştirmeye çalışıyoruz. Bir personeli daha çok çalıştırarak verim alamıyoruz. O yüzden candan insanlarla çalışıyoruz. Maalesef çok fazla eleman da bulunmuyor. İnsanlar daha çok devlet garantisinde daha az saatlerle çalışmak istiyorlar. Bu sıkıntı Kırıkkale'de diğer sektörlerde de var. Biz de çalışanlarımıza hiç bir şeyi sakınmıyoruz, hem yasak haklarını sonuna kadar gözetiyoruz hem de çalışma şartlarını iyileştirmeye çalışıyoruz.
BA Kaç yaşınızdasınız?
Cİ Ben 27 yaşındayım, Ankara'da okudum burada yüksek lisans görüyorum.
BA Çok güzel mesleğinizden farklı bir bölüm ama olsun.
Cİ Yok aslında paralel bir dal, kimyacıların bir kolu da gıdaya dayanıyor.
BA Besinlerin korunması, saklanması gibi dallar mı?
Çİ Kimyagerler daha çok laboratuvar bilgisi olan insanlardır, biz mezun olana kadar girip çıkmadığımız laboratuvar kalmadı. İmalatta da bu bilgilerimizi kullanıyoruz, hatta bir de laboratuvar kurmak istiyoruz, ürünlerimizi orada testlerden geçirmek istiyoruz.
BA İnşallah çok güzel hedefleriniz var, yaşınız genç ve sizi istekli görüyorum, inşallah başarırsınız, eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Çİ Para kazanılır, insanlar bir şekilde para kazanabilirler, önemli olan dürüst, temiz yollardan kazanmak ve anlının akıyla insanların güvenini kazanan bir işletme olmak lazım. Biz 18 senedir bu gayeye uygun çalışıyoruz. Gıda sektörü önemli, mesela tulumba tatlısı yaparken kullandığınız yağı bir kez, iki kez kullanırsınız, yağ yanmaya başlar, siz onu daha fazla kullanırsanız insanların sağlığı ile oynarsınız, belki biraz fazla kazanırsınız ama devamı gelmez. Her zaman insanlara sağlıklı ürünleri verip onların memnuniyetlerini kazanmaya çalışıyoruz ve bunun memnuniyetini müşterilerimizden karşılık olarak gördük, şubelerimizi arttırdık ve bu markayı daha da ileriye götürmek istiyoruz.
BA İnşallah bu söyleşi ile de bizim de katkımız olsun, çok teşekkür ederim bize vakit ayırdığınız için.
Çİ Ben teşekkür ederim.