HİNDİSTANCEVİZLİ KEK
1/2 kg hindistancevizi
150 gr tereyağı
25 gr patates nişastası
200 gr buğday unu
325 gr tozşeker
7 yumurta
1/2 paket kabartma tozu
yeteri kadar tuz
200 gr tatlı badem
4-5 tane acıbadem
yeteri kadar şeftali veya kayısı marmelatı
Kek kalıbının içi iyice yağlandıktan sonra üzerine un serpilir ve bu unun kalıbın her yanına iyice yayılmasını sağlamak için kalıp evirip çevrilir. Hindistancevizi çok kolay rutubet kaptığından, işe başlamadan önce sıcak fırına yayılıp birkaç dakika tutulur ve böylece nemi alınır sonra bunun 300 gramı çalışma tezgâhının üstüne yayılır; buna kalan buğday unu da katılır. Tam orta yerine bir havuz açılıp 2 yumurta, 150 gr tozşeker ve küçük parçalara bölünmüş kalan yağ konur. Karışım iyice karışıncaya kadar yoğrulur. Sonra yuvarlanıp bir top haline getirilir ve yağlı kâğıda sarılıp buzdolabına kaldırılır.
Tatlı ve acıbademler kaynar suya atılıp ısıtılır. Sonra kabukları ayıklanır. İyice kurutulduktan sonra bunlardan 5-10 tanesi bir kenara ayrılıp kalanı ya makinede kıyılır ya da kıyar gibi ince ince doğranır.
Kalan yumurtaların sarıları büyük bir porselen kâsede kalan tozşekerle birlikte iyice çırpılarak karıştırılır, çırpmaya ara verilmeden içine nişasta ile kalan hindistancevizi unu, kıyılmış badem ve kabartma tozu ilave edilir.
Beride yumurtaların beyazları bir tutam tuzla iyice çırpılarak beyaz bir köpük haline getirilir. Sonra bu köpük, bozulmadan karıştırılmakta olan yumurta sarısı karışımına azar azar ilave edilir. Buzdolabında dinlendirilmekte olan hamur çıkarılır. Sonra oklavayla hamur açılır (hamur, kalıbın dibini ve kenarını kaplayacak kadar açılmalıdır).
Açılan hamur, önceden içi yağlanan ve unlanan, kenarları çıkabilen bir kalıbın dibine ve kenarlarına yayılır. Sonra kalıba marmelat dökülür ve ince bir tabaka olarak yayılır. Bunun üzerine de porselen kâsedeki karışım boşaltılır ve gene bir spatulayla düzeltilir. Bir kenara bırakılmış olan bademler de yuvarlak yuvarlak doğranıp kalıbın üstüne serpilir ve kalıp kızgın fırına sürülür.
Hindistancevizli kek, fırında bir saate yakın bir süre pişirilir. Kekin pişip pişmediğini anlamak için keke bir kibrit çöpü batırılır. Kibrit çöpü hamurlu olarak çıkarsa daha tam pişmemiştir. Çöp kuru olarak çıkarsa pişmiş demektir. Kek pişince kalıp fırından çıkarılır; kenarları gevşetilir, açılır. Kek iki spatula yardımıyla kalıbın dibinden kaldırılarak yayvan bir servis tabağının içine yerleştirilir ve soğumaya bırakılır.
Kekin üstüne isteğe göre bir miktar pudra şekeri veye hindistancevizi parçaları da serpildikten sonra servis yapılır.