Havuz Balığı
İBB Su Ürünleri Hali Müdürlüğü
Görüntü olarak sazan balığını andırsa da ağzının bıyıksız olması, kuyruk yüzgecinin daha az girintili ve yassı olan farinks dislerinin tek sıralı olması nedeniyle kolayca tanımlanır. Ayrıca vücudu yüksek olup, bir miktar yassılasmıstır.
Rengi değisik olup, sırtı genellikle yesil kahve renklidir. Yan tarafları ise altınımsı sarı veya kırmızıdır, karı bölgesi ise sarı beyazdır.
Yüzgeçlerinin uç kısımları ise koyu kırmızıdır.
Ortalama uzunluğu 20 30 cmdir; maksimum uzunluk ise 50 cmdir. Ortalama ağırlığı 300 600 gr olmakla beraber, 3 4 kga kadar olanlarına da rastlanılmaktadır.
Durgun sığ sular ile hafifçe akıntılı ortamları tercih ederler. Bitkilerin yoğun olduğu kıyı zonlarında zemini tercih ederek yasar.
ÜREME DÖNEMİ: Eseysel olgunluğa erkekleri 3 yasında, disileri ise 4 yasında ulasan ve üremek için büyük sürüler halinde toplanan bu balıkların yumurtlama dönemi Mayıs Haziran aylarını kapsar. Disi balık, sarı yesil renkte ve 1,5 mm çapında 300.000 adet yumurta bırakabilir. Genellikle bitki gövdelerine bırakılan yumurtalardan 6 8 gün sonra yavrular çıkar.
TÜKETİM ŞEKLİ: Ülkemiz için fazla ekonomik bir önemi yoktur. Buna karsılık etleri lezzetli olduğundan büyük boylu olanları besin olarak tüketilirler. Aslında bu balıklar, havuzlarda, küçük göllerde ve akvaryumlarda süs balığı olarak yetistirilirler.