Günlük Protein Gereksinimi
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Protein gereksinimi bireyin yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite ve özel durumuna göre değişiklik gösterir. Özellikle büyümenin hızlı olduğu bebeklik çocukluk ve adölasan döneminde protein ihtiyacı artar.
Günlük enerji ihtiyacının % 1015 i proteinlerden karşılanır. Örneğin: günlük enerji ihtiyacı 2000 kalori olan bir kişi bunun ortalama % 15ini proteinlerle karşılayacak olursa bu da 2000 x 100 15 =300 kalori eder. Proteinlerin 1 gramı 4 kalori enerji verdiğine göre; 300/4=75 g. protein alması yeterlidir.
Ayrıca kişinin günlük protein ihtiyacı, özelliklerine göre değişim gösterse de yetişkinlerde kilogramı başına 1 gram olarak da kabul edilmektedir. Pratik hesaplama yöntemidir. Örneğin; 55 kg. ağırlığındaki bir kişinin günde 55 (kg) x 1 (g)=55 g protein alması gerekir.
Bebeklerde ise kilo başına düşen protein ihtiyaç daha farklıdır. Büyümelerinin hızlı olmasından dolayı (01 yaş) bebeklerinin protein ihtiyacı kilogramı başına 23,5 gramdır.
Bireyin beslenmesi daha çok bitkisel kaynaklı ise sınırlı olan amino asitler dengelenmelidir. Örneğin; kuru baklagillerle tahıllar birlikte tüketildiğinde amino asitler dengeleneceği için protein kalitesi yükselir. (Kuru fasulye bulgur pilavı ile tüketilebilir.)
Diyete yoğurt, ayran veya salata eklendiğinde her besin grubunun içinde olduğu, dengeli bir mönü sağlanmış olur.