Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Güney Amerika Ülkeleri Tarım Ürünleri (233 defa yorumlandı, indirildi, yazdırıldı)

Güney Amerika Ülkeleri Tarım Ürünleri



Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Ustalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol



Güney Amerika Ülkeleri Tarım Ürünleri

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi

Ekvador'un ülke ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayanmaktadır. Dünyanın en büyük muz ihracatçısı durumundadır. Başlıca tarım ürünleri; şekerkamışı, portakal, hindistancevizi ve kakaodur.
Paraguay ekonomisi, esas itibariyle tarıma dayanır. Belli başlı yetiştirilen bitkiler, mısır, buğday, soya fasulyesi, yerfıstığı, tütün, turunçgiller, yerbamaté (Paraguay'a has bir çeşit çay), kahve, pirinç ve pamuktur. İhraç malları arasında pamuk, soya fasulyesi, kahve, pirinç, sebze, et, tütün, ağaç gövdesi, ve kinin yer almaktadır.
Peru'nun ticari ekonomisi geniş ölçüde minerallere, tarım ürünlerine ve endüstri ürünleri ile balıkçılığa dayanır. Ülkede yetişen başlıca tarım ürünleri pamuk, şekerpan­carı, kahve, pirinç, patates, fasulye, mısır, arpa ve tütündür. İhracatı teşkil eden başlıca ürünler ise bakır, balık yemekleri, kahve, demir, şeker, çinko, gümüş, kurşun, pamuk, altın ve yün olarak sıralanabilir.
Arjantin buğday, soya fasulyesi Surinam halkının büyük bir bölümü tarımla uğraşmaktadır. Portakal, greyfurt, şeve sığır eti üretiminde dünya şekerkamışı ve muz gibi tropikal ürünler başlıca tarım ürünleridir. Ülkenin başlıca ihracat sıralamasında önlerde yer almaktadır. Brezilya'nın başlıca ürünleri ise; karides, balık, pirinç ve muzdur. Şili'nin başlıca ihraç malları ise pirinç, fasul ihraç ürünleri arasında soya ye, taze meyve ve balıktır. Uruguay'da Arjantin'de olduğu gibi ülke topraklarının önemli fasulyesi ve kahve yer alır.
Kolombiya dünyanın ikinci bir bölümü otlaklarla kaplı olduğundan hayvancılık gelişmiştir. Falkland Adaları'nda otuan halkın büyük bir çoğunluğu koyunculuk ve balık avcılığı ile uğraşmaktadır.
Peru ve Paraguay da kahve ihraç nin dayandığı en büyük kaynak koyun besiciliğidir.
Ekvador dünyanın en büyük muz Güney Amerika'nın Büyük Okyanus kıyılarında yapılan kazılarda tütün, patates, fasulye, biber, domates, balkabağı gibi ürünlerin kalıntılarına rastlanmıştır. Dolayısıyla bu ürünlerin anavatanı olarak Güney Amerika söylenebilir. Amerika'nın keşfedilmesi ve yaşanan tarihi süreç sonunda tarımsal ürünlerde kıtalararası paylaşımlar söz konusu olmuştur. Yukarıda bahsi geçen ürünler hakkında kısaca şunlar anlatılabilir:
Domates: Bolivya ve Peru'da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika'da yetiştirilip Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gemilerle gönderilmiştir. Sarı renklisinden sonra çok geçmeden kırmızı türlerinin varlığı da ortaya çıkmış ancak 1900'lere kadar zehirli olduğu düşünülerek tüketilmemiştir. Avrupa saraylarında ve asilzadelerinin evlerinde saksılara süs bitkisi olarak ekilen domatesin yenilebilir olduğu sonradan fark edilmiştir. Türk Mutfağı'na girdikten sonra kahvaltıların vazgeçil­mezi, yemeklerin renkli yüzü olmuştur.
Patates: İnkalar'dan Peru'ya miras kalan patatesin Avrupa mutfaklarına girme­si Amerika'nın keşfinden 200 yıl sonrasına, Fransız İhtilali dönemine kadar sarkar. Patates önce zehirli sanıldığı, sonra da hayvan yemi olarak kullanıldığı için yenilmemiştir. Fakat Fransız İhtilali döneminde açlıktan kıvranan Avrupalılar hayvanların ye­mini yemek zorunda kalırlar. Böylelikle patates mutfaklarda tüketilmeye başlamıştır. Andlar'da 4000'in üzerinde yumru bitki ve patates çeşidi olup 2000'in üzerinde türü tüketilebilmektedir.
Biber: Anavatanı Güney Amerika'dır. İnkaların en popüler baharatları acı Peru Biberi olan Axi ya da Aji'dir. Peru yemeklerinin de olmazsa olmazları arasındandır. Arkeolog­lar tarafından mağaralarda ve eski çömleklerde çizimlerine rastlanmıştır. Acı biber M.Ö.
8.000 yılından günümüze Güney Amerika ülke mutfaklarında önemli yer tutmuş olup Peru'da biberlerin değişik boy, şekil, renk ve acılıkta 300 çeşidi yetiştirilmektedir.
Mısır: Yenidünyanın keşfedildiği yıllarda, Amerika kıtasının pek çok bölgesinde mı­sır tarımı yapılmaktaydı. At dişi mısır, sert mısır, unlu mısır, şeker mısır ve cin mısır tür­leri o dönemlerde yetiştirilmekteydi. Özellikle Meksika'nın yüksek bölgelerinde, Orta Amerika ve Güney Amerika'da yaşayan yerli halkın günlük beslenmesinde kullandığı en önemli bitkilerden birisidir. Aztekler'in Mısır tanrılarına insan kurban ettikleri de bulgular arasındadır.
Mavun Meyvesi/Kaju (Anarcadium Occidentale): Anavatanı Brezilya olan Kaju ağa­cı Portekizliler aracılığıyla 16. Yüzyılın başında Batı Afrika'ya getirilmiş ve burada ye­tiştirilmiştir.
Olluco (a) bir çeşit patatestir;Oca (b) ollucaya benzer melez patatesçeşididir.
Sursop (Annona muricata) (Cherimoya): Anavatanı Güney Amerika olan ve çabuk yetişerek 5-6 m. yüksekliğe erişen bir ağacın meyvesidir. Meyveler genellikle 1-1,5 kg. ağırlığındadır. Meyvenin eti beyaz, biraz lifli, çok sulu, güzel kokulu ve biraz da ekşidir. Bu sebeple taze olarak tüketimden çok, dondurmalara ve soğuk şerbetlere koku vermek amacıyla kullanılır.
Brezilya kestanesi (Bertholletia exelsa): Anavatanı Güney Amerika olan, geniş ve bü­yük bir ağacın çok sert kabuklu ve cevize benzeyen meyvesidir. Her meyvenin içinde 15­20 adet kestaneye benzer tohumları vardır. Kestaneler çiğ veya kavrulmuş bir halde yenil­diği gibi çikolata üretiminde de kullanılır.
Quinine (Cinchona officinalis): Anavatanı Peru ve Bolivya olan ve ilaç sanayiinde kul­lanılan Quinine tropikal ülkelerde yetiştirilir. Kabuğundan kinin/quinine/chininum çıka­rılır. Gövde ve kök kabukları (Cortex Chinae) kullanılır. Tadı acıdır.
Guava (Psidium guajava): Brezilya'dan dünyaya yayılmıştır. Meyvesi 15 cm çapındadır ve pek çok tohum içerir. Bitkinin dış kısmı sarı, yeşil; iç kısmın yeşil, sarı ya da kırmızı olabilir. İç kısmı kırmızı olan meyve diğer türlere göre antioksidan yönünden daha zengin ve soğuğa biraz daha dayanıklıdır.
Pepino (Solanum muricatum): Anavatanı Peru olan Pepino Güney Amerika'dan Uzakdoğu'ya kadar geniş bir coğrafyada yetiştirilmektedir. Pepino kavun aromalı, meyve eti sulu ve ince kabuklu olup meyveleri çekirdeksizdir. Türkiye'de de Akdeniz Bölgesi'nde yetişebilmektedir.


lezzetler.com sitesinde bulunan .
Güney Amerika Ülkeleri Tarım Ürünleri tarifi, Diğer Konular bölümüne ait bir tariftir.
Güney Amerika Ülkeleri Tarım Ürünleri tarifi, 233 defa yorumlandı, indirildi ve yazdırıldı.










lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası