Füme Et Nedir
Günümüzde sahip olduğumuz elektrik, buzdolabı, deep-freeze gibi imkânlara sahip olmayan eski kuşaklar, etlerini fümeleyerek saklama yoluna gitmiştir. Peki fümeleme işlemi nasıl yapılır? Fümeleme işleminin sırrı, etin hava ile olan ilişkisini kesmek ve böylelikle etin bozulmasını engellemek, bir başka deyişle ömrünü uzatmaktır.
Ancak fümeleme işlemi, bir başka sırrı da içerisinde barındırmaktadır. Tarih boyunca füme görmüş etlerin görmeyenlere göre daha güzel bir tada sahip olduğu fark edilmiş ve bunun sebebi araştırılmıştır. Sonuç ise oldukça şaşırtıcıdır. Fümeleme işlemi sırasında kullanılan ağaçlardan çıkan koku, işlem boyunca ete sirayet etmekte ve etin lezzetini arttırmaktadır. Bu da füme etin diğer etlere nazaran daha fazla sevilmesine sebep olmaktadır.
Bir eti füme işleminden geçirmek için ateş yakılması gerekmektedir. Ancak her odun, füme işlemi için uygun değildir. Elma, kiraz ve erik ağaçları gibi meyve ağaçların odunları ile meşe, kayın ve palamut gibi yapraklı ağaçların odunları, bu iş için en uygun odunlar olarak bilinmektedir. Fümelenecek olan et bu odunlarla yakılan ateşin dumanına maruz bırakılır ve içerisindeki kan ve suyun tamamen atılması sağlanır. Bu işlem boyunca etin etrafında biriken is tabakası ise etin, hava ile temasını engeller ve bozulmasının önüne geçer. Böylelikle et, uzun süre tüketilmeyi bekleyebilir.
Geçmişte bir ihtiyaç olarak ortaya çıkan fümeleme işlemi, bugün bir lüks olarak görülmekte ve fümelenmiş etlerle yapılan yemekler, lüks yemekler olarak bilinmektedir. Günümüzde füme et sade olarak tüketilebildiği gibi pizzalarda da tercih edilebilmektedir. Füme ete, parmesan peynirli ve rokalı kanepeler eşlik edebilmektedir.