Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı
İçi için:
150 gr Kalın kıyma
30 gr Kuru soğan
İhtiyaca Göre Kimyon
İhtiyaca Göre Karabiber
İhtiyaca Göre Pul biber
Hamuru için:
10 gr Ekşi maya
250 gr Un
1 Çay Bardağı Su
1 Çay Kaşığı Tuz
10 gr Tereyağı
Hamur için gerekli malzemeler karıştırılır. Hamur elde edildikten sonra 60 cm çapında ve 1 mm inceliğinde açılır.
Sonrasında iç hazırlanır ve açılan hamurun yarısına serilir. Hamur yarım hilal şeklinde kapatılır.
Meşe odununun yakıldığı ocakta yaklaşık 300 derecelik sıcaklıkta 4 dakika kadar pişirilir.
Pişirdikten sonra fırından alınan etli ekmeğe kıl fırçayla tereyağı sürülür.
Genelde 2 yaşını geçmemiş hayvan eti kullanılır. Etin hemen her kısmı kullanılır. Sinirler ayıklanır, döşü, kaburga eti vs. karıştırılarak kullanılır.
Not: Dadayın simge kurumlarından olan Memişler, bu işe 1930larda dedeleri Hüseyin Memiş öncülüğünde başlamışlar. Hüseyin Memiş askerden geldikten sonra şu an bulunduğu işyerinin hemen altında bir fırın açar. İşe köy ekmeği yaparak başlamış olan Memişe, Daday Hane Halkı evlerinden iç getirirlermiş. Ekmek üretiminin yanı sıra sipariş üzerine evlerden getirilen iç malzemeye uygun pişirim yapan Memiş siparişler çok artınca 1950li yıllarda restoran açmaya karar vermiş. Günümüzde Daday Etli Ekmeği olan bu eşsiz lezzetin asıl adı Et Ekmeği imiş. Evlerde de saç üzerinde ıspanaklısı ve yoğurtlusu yapılırmış.
Günümüzde Kastamonu Merkez İlçeden ve yurdun çeşitli bölgelerinden Dadaya hatırı sayılır sayıda konuk çeken Memişler Etli Ekmek Restoranının sırrının başta fırını olmak üzere kendine has diğer özelliklerinin bir sonucu olduğuna inanılmaktadır. Üçüncü kuşağı temsil eden Burak Memiş restoranlarının popülaritesinin temelinde Eski Karaköy Tuğlasıyla örülmüş bir fırına sahip olmaları gerçeğinin yattığını ifade etmiştir. 1950li yıllardan günümüze işlevini sürdüren fırının tuğlaları el yapımı olup 8x20 cm ebatlarındadır. Bu tuğla içine saman katılmış kırmızı topraktan yapılmıştır. Tuğlalarının ısıyı yüksek derecede tutma özelliğine kazandırdığı fırının, kül alma kısmında havalandırma sistemi de vardır. Fırının içerisinde, yukarıya doğru uzanan bir baca biçiminde yapılmış olan bu havalandırma düzeneği konik şeklinde ve 70 cm yüksekliğinde olan fırının havasını dışarıya vermektedir. Fırında 50 cmlik kuru meşe odunu kullanılmaktadır. İstenilen sonucun alınabilmesi için fırının 3 gün öncesinden yakılması gerekmektedir.
|