Malatya Valiliği
Malatya’da pestile bastığ denir. Dut pestili için dutlar silkelenerek toplanır.
Yıkanan dutlar torbalara doldurularak şirelik üzerine konur.
Ev halkından güçlü olan kadın veya erkek, temiz lastik çizme giyerek torbadaki dutlara basarak ezer. Böylece dutun şiresinin altındaki teşte dolması sağlanır.
Bu şire, kazanlara doldurulur ve kaynatılır. Kaynayan şıradan bir miktar alınarak ılıklaştırılır.
Bir ölçü un, iki ölçü nişasta ile karıştırılır veya sadece un ile karıştırılıp alınan şıraya katılır ve iyice ezilir.
Ezilen bu bulamaç, kazandaki şıraya katılıp muhallebi gibi pişirilir.
Kıvama gelince saplı tas ile kazandaki bulamaç bakır sitillere doldurulur.
Önceleri dam şimdilerde düz bir zemine hılalar serilir. Bu hılaların üzerine bulamaçlar, ince bir tabaka halinde yayılır. Hılanın üzerine dökülen bulamaç, hılanın altından karşılıklı iki kişi tarafından kaydırılan oklava ile yayılır.
Bulamaç, eşit incelikte olmalıdır. Yayılan bu bulamacın üzerine haşhaş, küncü ve kabukları soyulup ikiye ayrılmış kayısı çekirdeği atılır. Üç gün damda kuruması sağlanır.
Daha sonra sabah erkenden, güneş doğmadan hılaların tersleri çevrilir. Su ile ıslatılarak ve diğer yüzdeki pestil bezden dikkatlice soyularak çıkarılır.
Çıkarılan pestiller tekrar güneşte yarım gün bekletilerek kurutulur. Daha sonra katlanmış hali zarf büyüklüğünde olacak şekilde makas ile kesilir.
Ters yüzüne ev nişastası sürülerek uçları içe doğru gelecek şekilde katlanır. Tekrar güneşte kurutulur. Güneş sıcaklığını kaybetmeden kapaklı tenekelere basılarak saklanır. Sıcak sıcak tenekeye basılmasının sebebi güvelenmemesi içindir.
|