Necip Usta
Bizim adetlerimize göre düğünü damadın babası yapar, bu nedenle damadın babası ev sahibi, annesi ev sahibesidir.
Masanın şekline göre masanın iki başına veya ortasına damadın babası ve annesi karşılıklı otururlar, sonra gelinin annesi damadın babasının sağına, gelinin babası damadın annesinin sağına oturur. Sonra sıra ile iki tarafın amca, dayı, teyze, halaları, bir kadın bir erkek olarak sağa sola otururlar. Gelin ve damat bir sofrada son olarak yan yana, tercihen masanın ortasına otururlar - Son dememin sebebi bir gün sonra misafir kabul ederlerse ev sahipliği yapacaklar ve karşılıklı oturmaya mecbur olacaklardır.
Aile fertlerinin yemek yediği bir sofrada mevki ve sıfat aranmaz. Yaş sırasına göre sofraya oturulur, mevki ve sıfat sahibi misafirler davet ettiyseniz ev sahibi olan damadın babası ve annesine, sonra onlara öncelik tanırsınız, yemek servisi, sonra tatlı servisi gelinin annesinden başlayarak sağdan önce bayanlara en son geline servis edilir. Sonra gelinin babasından başlayarak sağdan sıra ile erkeklere servis edilir. En son damada servis edilir.
(Burada bir dakika duralım. Şunu izah etmek yerinde olur) İsviçre'de ve Fransa'da verilen düğün ziyafetlerinde gelin ve damat (Kral ve Kraliçe) gibi masanın tam ortasına gelin sağda, damat solda oturur. Ondan sonra diğer davetliler yukarda izah ettiğim gibi oturarak sofrada yerini alır.
Telâkki şudur: Düğün gelin ve damadın şerefine yapılan bir toplantıdır. Ve haliyle gelin ve damat bu toplantının şeref misafiridirler.
|