Doğu Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü
Doğu Anadolu'da Türkmen, Kürt, Ermeni, Zaza, Azeri, Kafkas kültürlerinin etkisiyle çok zengin bir mutfaktır. İklim koşullarının beslenme kültürünün oluşumunda etkili olduğu bölge, kırmızı et ve hayvansal gıdalarla buğdaya dayalı bir beslenme kültürüne sahiptir. İklim şartlarından dolayı etlerin kavrularak küplere basılarak saklandığı bilinmektedir. Et yemekleri açısından bölgede öne çıkanlar; Erzurum (Oltu) cağ kebabı, kağıt kebabı, ekşili et, tencerede şiş kebap, tandırda kaz, büryan kebabı, taraklık, kaburga dolması, saç kavurması gibi yemeklerdir.
Peynirciliğin (Kars kaşarı, Kars grevyeri, Kars karın kaymağı peyniri, Muş Varto keçi peyniri, Ardahan şkizdere keçi peyniri, küflü peynir, Erzurum civil peyniri, Erzincan tulum peyniri Bingöl salamura peyniri, Bitlis küp peyniri, Van otlu peynir vb.) yaygın olduğu bölge aynı zamanda farklı tatlı çeşitleriyle de (Erzurum kadayıf dolması, Bitlis lokması, umaç helvası, hasude, dolanger, hürriyet kadayıfı, Arapgir peynir helvası vb.) bilinmektedir.
Bölgenin pek çok ilinde bal üreticiliğinin yaygın olması mutfaklarda da bal kullanımını yaygınlaştırmıştır. Özellikle Erzincan ve Elazığ'da yetiştirilen kaliteli üzümler sayesinde kaliteli pekmez üretiminin de oldukça fazla olduğu görülmektedir. Van kahvaltısı, Van inci kefal, Malatya kayısısı, Elazığ öküzgözü üzümü, İspir kuru fasulyesi, Hınıs fasulyesi, içli köfte, kete, kiraz yaprağı sarması, kömbe, ciğer tapalaması, kaz etli pilav, bumbar dolması, glorik, kurut köftesi, patila, kuzu kapama, kalbur hurması, kılç, tandır ekmeği, otlu ekmek gibi yöreye özgü ürün ve yemek çeşitliliğiyle Doğu Anadolu Mutfağı zengin bir içeriğe sahiptir.
Bölgede doğum, diş çıkarma (hedik), söz kesme, nişan, düğün, sünnet gibi törenlerde ikramlar gerçekleşmekte, ölüm sonrası cenaze evinde un helvası dağıtılmakta ve özellikle dini bayram ve günlerde etli yemekler, kavurma, yaprak sarma, börek gibi yemekler vazgeçilmezlerden olduğu görülmektedir.