Odaya girmenin âdâbı:
Mütevâzi olarak odaya girip, müsait bulduğu yerde oturmalıdır. Davet olunan yere zamanında gitmeli, ne vaktinden evvel, ne de halkı bekletecek şekilde geç kalmamalıdır. Odada kimseyi rahatsız etmemeli, ev sahibinin gösterdiği yeri kabul edip oturmalıdır. Çünkü belki ev sahibi yerleri ona göre tayin etmiştir. Ev sahibine muhâlefet göstermek, onun programını bozar. Meclistekiler, kendisine önde yer gösterirlerse onlara tevazû göstermelidir. Nitekim Resûl-i Ekrem Efendimiz (S.a.v.) hadîslerinde: «Meclisin aşağı tarafını kabul etmek, Allah için tevâzûdandır.» buyurmuşlardır. Kadınlar tarafına bakan kapıya doğru oturmamalıdır. Yemeklerin geldiği tarafa fazla bakmamalı, bu gibi hareketler basitliktir. Yanına gelip oturanın hâl ve hatırını sormalı ve ona hürmette bulunmalıdır.
Ev sahibi, yatmak üzere gelen misâfire, tuvalet, abdest alma yeri ve kıble istikâmetini göstermelidir. İmâm Mâlik, İmâm Şâfiî'ye böyle yapmıştır. İmâm Mâlik, misafirlerinden önce kendi elini yıkamış ve «Hane sahibi dâvet ettiği için, önce kendi elini yıkamalıdır» demiştir. Sonunda da, en son gelen ile yemesi için, sona kalmalıdır.
Dâvet yerine giden kimse, orada gördüğü kötü bir hareketi gücü yettiği takdirde değiştirmelidir. Gücü yetmediği takdirde onu dili ile reddederek oradan ayrılmalıdır. Bu kötü hareketler de, haram olan şeylere muhalefet etmektir. Meselâ, gümüş veya altın kaplardan yemek yemek, sûretler gibi şeylerdir.
|