Çıplak Böreği (Edirne)
Interreg-IPA Bulgaristan-Türkiye SÖİ Programı
4 bardak iri dişli mısır unu
1 demet pırasa
1 su bardağı sıvıyağ
1,5 bardak yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
Pulbiber
Tuz
Susam
Pırasalar yıkanıp, yemeklik boyda halka halka doğranır. Doğranmış pırasalar bir tava içinde, sıvıyağda kavrulur. Tadını fazla acıtmayacak nisbette pul biber eklenip, tuzu ayarlanır. Ilınmak üzere kenara alınır. Derince bir kabın içine mısır unu, sıvıyağın 2/3’ü, yoğurt, tuz ilave edilip ılık su ile yarı akışkan ( kek kıvamında ) bir hamur elde edilir.
Bu hamur kıvamını, üzerine pırasalı harçtan koyduğumuzda dibine batmayacak nisbette olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Boza kıvamındaki mısır unlu bu hamurun yarısından biraz fazlası, altı ve yanları yağlanmış bir siniye çok kalın olmayacak bir tabaka halinde yayılır. Kalınlaştıkça içinin pişmesi zorlaşır. Üzerine koyacağımız pırasalı harcın ıslaklığı da bu pişmeyi olumsuz etkileyebilir.
Alt kat hamurlu harcın üzerine kavrulmuş pırasalı iç harç çok kalın olmayacak bir tabaka olarak yayılır.
İç harcınızın yağı azsa arzuya göre bir parça yağ da gezdirebilirsiniz. Kalan mısır unlu harç ılık suyla bir parça daha açılarak, daha akışkan, koyuca bir ayran kıvamına getirilir. Açarken lezzetin eksilmemesi için biraz daha yoğurt ve sıvıyağ eklemek sizin tercihinizdir.
Alt kat hamurdan daha akışkan olması bu tarifin püf noktalarından en önemlisidir. Bu akışkanca hamur pırasalı iç harcın üzerini kapatacak incelikte yayılır. En üste bir yağ süpürgesi yahut el ile sıvıyağ sepelenir. Arzuya göre susam ile süslenerek orta hararette fırında 1 saate yakın pişmeye alınır. Üzeri nar gibi, yer yer üste çıkan pırasalar kızarana değin fırınlanır. Bir bez örtü altında dinlendirilip, kare dilimler halinde ılık servis edilir.
Not: Soğan böreği olarak da bilinir.