Cezerye (Mersin)
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Havuç
Şeker
Limon tuzu
İsteğe göre fındık
Antepfıstığı
Hindistancevizi
Tarçın veya karanfil
İlk olarak havuçlar yıkanır, haşlanarak makinede çekilir, 2/3 oranında şeker eklenir, bir miktar da limon tuzu eklenerek elde edilen karışım kazanlarda kaynamaya bırakılır. Kaynayarak macun kıvamına gelen havucun içerisine isteğe göre ceviz, fındık veya fıstıktan biri ile tarçın veya karanfil katılarak karıştırılır. Elde edilen tatlı, bir gün süreyle donmaya bırakılır, bunun sonucunda kesme işlemi başlar. Kesilen tatlılar hindistancevizine bulanarak servise sunulur.
Not: Cezerye; marmelata dönüştürüldükten sonra Mersin cezeryesi çeşidine göre ayrılır: Antep fıstıklı cezerye, fındıklı cezerye, cevizli cezerye, fındıklı top cezerye, Fin cezerye, Antep fıstıklı top cezeryeçikolata kaplı cezerye, cevizli top cezerye, sade cezerye.
Sözlü kaynaklara göre cezerye ilk olarak, 19. yüzyılda Tarsusta imal edilir. Bu, fiekercizade Hüsnü Efendi ile Buharalı bir usta tarafından yapılır. Öğretmen olan Halim Şekeroğlu mesleğini bırakarak, dedesi Hüsnü Efendiden, babası Kazım fiekeroğluna kalan cezerye geleneğini sürdürür.
Cezerye yapımı kolay ve faydası çok olan bir tatlıdır. Bu özellikleriyle evlerde bisküvi eklenerek te yapılabilmektedir. Kuvvet macunu ve enerji verici olarak bilinen cezeryenin aynı zamanda sarılığa ve karaciğer hastalıklarına iyi geldiği, kansızlığı giderdiği, cilde canlılık verdiği de bilinmektedir. Yine; emzikli kadınlara da sütlerini arttıracağı düşünülerek tavsiye edilmektedir. içerdiği besin öğeleri; protein, bitkisel yağ ve karbonhidrattır. Vitaminler; E, B1, B2; mineraller de demir, çinko, potasyum ve sodyumdur, özellikle karbonhidrat ve potasyum değeri oldukça yüksektir.
Mersin Ticaret Odası, Mersin Cezeryesinin patent hakkını istemiştir. Bu istek üzerine 13.01.2002 tarihinde Mersin Cezeryesi Coğrafi işaret Tescil Belgesi, Türk Patent Enstitüsü tarafından, Mersin Ticaret ve Sanayi Odasına gönderilerek; bu ürünün başkası tarafından üretiminin teknik özelliklere uygunluğunun kontrolü ve Mersin Cezeryesi Coğrafi işaretini kullanmak isteyenlere Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verilen izinle sağlanmaktadır. Ayrıca yılda iki kez Tarım Bakanlığına bağlı laboratuvarlarda ve üniversite laboratuarlarında üretim yapan firmalardan alınan örnekler test edilmektedir.