Bumbar (Adıyaman)
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Kuzu bağırsağı
Yağlı kıyma et
Bulgur
Soğan
Karabiber
Tuz
Yağ
Maydanoz
Önceden alınan bağırsaklar bir gün öncesinden temizlenmeye başlanır. Höllük toprağı(yörede bulunan beyaz bir toprak ), limontuzu, tazyikli su yardımıyla içi dışı ters çevrilmek suretiyle birkaç defa yıkanır. Ardından köfte, çiğköfte gibi yoğrularak hazırlanan harç ile içi doldurulur. Daha sonra bumbar kazanlarında pişmeye bırakılır. Ayran ile servis yapılır.
Not: Çok zahmetli bir yemek olan bumbar yöre halkı tarafından düğünlerde, bayramlarda kısacası yöre halkı tarafından özel sayılan günlerinde yapılmaktadır. Yörede yemeklerin çoğu, mumbar yemeğinde olduğu gibi, etle yapılmaktadır. Bumbar yemeği uzun zaman alan ve dikkat gerektiren bir yemek olarak yoğun uğraşlar sonucu hazırlanmaktadır.
Yemeği Adıyamana özgü yapan etkenlerden biri bağırsakların temizlenmesi sırasında kullandıkları topraktır. Bu toprağa yöre halkı höllük der. Toprak bağırsakları çok iyi temizlediğinden yemek çok lezzetli olur.
Bugün Adıyamanda birçok lokantada bumbar yemeği yapılmaktadır. isteğe göre sıcak bir şekilde evlere de servis yapılması mümkündür. Bumbar Adıyaman Valiliğinin her yıl düzenlemiş olduğu, ünlü konukların ve sanatçıların katıldığı Uluslararası Kommaggene Festivalinde ana yemek olarak davetlilere sunulur.