Büfenin Şekli ve Büyüklüğü
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Büfeler şekil olarak; oval, yuvarlak, dikdörtgen, kare, (L), (T), (I), (E), (U) şeklinde düzenlenebilir ya da salonun ve büfenin özelliğine göre birkaç parça şeklinde veya bunların karışımı şeklinde düzenlenebilir. Örneğin büyük ziyafetlerde ya da toplantılarda kalabalık konuk grubunu salonun değişik yerlerine dağıtmak ve yığılmalar meydan vermemek için büfe salonun değişik yerlerine birkaç parça şeklinde kurulabilir.
Yiyecek içecek işletmeleri mevcut masaları ile kendi imkânlarınca değişik büfe şekilleri oluşturabilmektedir.
Büfenin şekli ve büyüklüğü konuk sayısına, salonun durumuna, büfenin cinsine ve büfedeki yiyeceklerin çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Büfenin gereğinden büyük olması durumunda yiyeceklerin az görünmesine ya da gereğinden küçük olması yiyeceklerin çok iç içe görünmesine neden olur ve görüntü hoş olmaz. Yiyecekler çok iç içe ya da çok seyrek şekilde yerleştirilmemesi için ideal uzunluk sağlanmalıdır. Ortalama büfe büyüklüğü genel olarak her 15 kişi için 1 m hesabıyla hazırlanmalıdır. Ancak işletmenin durumu ve salonun yapısına göre, büfe daha küçük olabilmektedir, bu durumda büfedeki yiyecekler bitenlerin yerine kısa sürede yenilerinin takviyesi yapılarak konukların ihtiyaçları karşılanmaktadır.
Büfenin üst yüzeyi düz veya kademeli olabilir. Büfenin üstüne çeşitli boylardaki kasa, sandık ve kutularla yükseltiler verilebilir. Değişik boyut ve şekillerde ki servis tabaklarını dengeli dağıtmak ve gösteri amaçlı süslenmiş özellikle soğuk büfedeki zeytinyağlı fayans ve aynalarının ve çeşitli dekor ürünlerinin (yağdan, buzdan heykeller, ahşap, plastik metal diğer plastik malzemeleri ve çeşitli show amaçlı çiğ balıklar vs.) daha az yer kaplaması için bu yükseltiler kullanılmaktadır.