Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi
Güney Amerika'nın doğusunda yer alan ve kıtanın en kalabalık ve en büyük ülkesi olan Brezilya'da ulusal üretimin % 20'sini tarım oluşturmaktadır. Ülkenin başlıca ihracat ürünleri arasında soya fasulyesi ve kahve gelmektedir. Dünyanın ikinci büyük kahve üreticisi ise Kolombiya'dır. Ülke ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalıdır. Tuz ve muz en önemli ürünlerindendir.
Dünyanın en büyük kahve üreticilerinden birisi olan Brezilya'nın bazı meşhur yemekleri şunlardır:
Pique a lo macho: İri parçalı etlerin ızgarada soğan, domates suyu ve patatesle birlikte pişirilmesiyle elde edilen edilir.
Silpancho: Şinitzel tarzı bir biftek türüdür. Pilav ve patatesle servis edilir.
Anticucho: Bir tür et şiştir. Patates ve baharatlı mısır sosuyla servis edilir.
Salchipapa: Bir tür kızarmış sosistir.
Saltena: Fırınlanmış et ve patatestir. Özel acı sosuyla servis edilen bir yemektir.
Picanha steak: Brezilya Mutfağı'nda önemli yer bulmaktadır.
Brezilya'da çok zengin bir pasta ve tatlı kültürü vardır. Brezilya tatlıları genelde meyve ile yapılır. Özellikle meyveden yapılan "mousse" yani köpüklü tatlılar çok yaygındır. Mango ve portakal "mousseları en tanınmış olanlarıdır. Ayrıca meyveli pudingler de Brezilya Mutfağı'nın önemli tatlılarındandır. Brezilya'da tatlı kültürü özellikle 18. yüzyılda ülkeye gelen Avusturyalılar'ın etkisi ile başlamıştır. Bu yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarında güneye inen Avusturyalılar kendilerinin ünlü pasta ve tatlı kültürünü bu ülkeye de yerleştirmiştir.
Brezilya'nın en önemli içeceği kahvedir. Brezilya kahve üretiminde ve ihracatında dünyada birincidir. Brezilyalılar kahveyi sütsüz, sade ve çok sert olarak içerler. Her Brezilyalı günde en az 10-12 fincan kahve içer. Arabica bilinen en eski kahve türü olup 10002000 metre yükseklikte yetişir. Arabica ağaçları yaklaşık 5 kg meyve verir ki bundan 1 kg kahve çekirdeği elde edilir. Robustaya kıyasla Arabica çekirdekleri daha büyüktür, daha az kafein içerir, daha güzel tat verir. Aynı zamanda kafein oranı daha düşüktür. Dünya kahve üretiminin yaklaşık %70'ini Arabica oluşturur. Don ve hastalıklara karşı koruması çok daha zor olduğundan yetiştirilmesi maliyetlidir ve dolayısıyla daha pahalıdır.
|