Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi
Yöre halkı geçmişte gıdaya ulaşmakta sıkıntılar çektiğinden farklı yöntemlerle kış mevsimine besinler hazırlamış, bu besinleri zemheriye hazırlık adı altında mahalle imeceleri ile ürün haline getirmişlerdir. Kış mevsiminde köylerde ürün tedariki zorluklarından dolayı besinleri kurutarak, dondurarak, tütsüleyerek çözüm bulmuşlardır.
Kışa hazırlık olarak hazırlanan ürünlerin başında erişte makarnalar, kesme mantılar, çorbalık tarhanalar, meyve reçelleri, marmelatları, kurutulmuş hoşaflık ayvalar, armutlar, erik pestilleri, turşular ve ev yapımı salçalar gelmektedir. Son yıllarda teknolojinin getirdiği avantajlar sayesinde dondurarak saklamalar popülerlik kazanmıştır. Yaklaşık her evde buzdolaplarının mevcut olduğu hatta ve hatta derin dondurucuların bile bazı evlerde hayatımıza girdiği gözlenmiştir.
Kış mevsimi gelmeden yöre halkını kaplayan hazırlık telaşesi bazı köylerde imece usulünce yapılmaktadır. Bir gün bir evin eriştesi kesilirken diğer gün komşunun eriştesi kesilmektedir. Ekmek yapımında kullanılan taş ocaklarda toplu kurutmalar yapıldığı köy sakinlerince ifade edilmiştir. İmece kültürü halkın ne kadar yardımlaşma ve dayanışma halinde olduğunu gözler önüne sermektedir.
Çalışkan yöre kadınları hazırladıkları kışlık ürünleri yöresel köylü pazarlarında satışa sunarak ailelerine ekonomik katkı ağlamaktadırlar. Bazı ailelerin çocukları bu yöresel ürün satışı ile üniversitelerine devam etmektedirler. Kimileri askerdeki çocuğuna ekonomik desteği yöresel ürün satışı ile sunmaktadır.
|