Düğünler için yapılan yemekler komşuların bir araya gelmesi yoluyla yapılır.
Bolunun yöresel yemekleri incelendiğinde sırasıyla; Yayla çorbası, yaprak dolması, et yemeği, hoşaf, börek, baklava düğün yemekleri arasında yer alır. Ayrıca, kedi batmazı, paşa pilavı, cevizli çörek, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, katık keş yöreye özgün yiyeceklerdir. Mudurnu’nun saray helvası yurt çapında ün yapmış bir kuru tatlı çeşididir.
Düğünlerde yapılan çorbanın içerisine bazen haşlanmış nohut eklenebilmektedir.
Yayla çorbasının üzeri tereyağı, nane, kırmızı biber yakılarak üzeri ayrıca süslenmektedir.
Yaprak dolması yörede bulunan yapraklardan imece usulü yapılmaktadır.
Yaprak dolması çoğunlukla ince ve uzun sarılmaktadır.
Yaprak dolmasının üzerinde süzme yoğurdun sıvı hale getirilmiş hali dökülüp, yayla çorbasında olduğu gibi yakılmış tereyağlı karışım ile süslenmektedir.
Düğünlerde yapılan hoşafın özelliği ise üzüm ile yapılması içerisine az bir kırmızı gıda boyası konulmasıyla renginin açık pembe görünmesidir.
Bu hoşaf aliminyum taslarda sunulur.
Baklava imece usülü yapılmaktadır. Baklavalar evlerin bahçelerinde bulunan ekmek fırınlarında pişirilmektedir.
Düğün börekleri; günümüzde halen bazı köylerde, imece usulü yapılan ve pişmiş yufkaların su ile ıslatılarak yumuşatılması ile hazırlanmaktadır.
Böreklerin içerisine yörede yapılmış köy peyniri konulmaktadır.
Bolunun köylerinde geçmiş zamanlarda yemekler, evin içerisine şimdiki adıyla şömine olarak isimlendirdiğimiz ocaklarda yapılırdı.
Bu ocakların üzerine saç ayağı dediğimiz üç ayaklı demirden yapılmış pişirme ünitesi yerleştirilip sacayağının altına uygun büyüklükte odunlar yerleştirilir.
Yemekler bu odun ateşinde pişirilirdi.
|