https://www.yaylaagro.com
Yaygın olarak kullanılan baklagiller; mercimek, nohut, fasulye, barbunya, bakla, börülce, bezelye ve soya fasulyesidir. Baklagiller çeşitlerine göre benzer protein, karbonhidrat ve yağ oranlarına sahipken, özellikle mikrobesin ögeleri ve biyoaktif bileşikler yönünden her birinin farklı yararları vardır. Bu nedenle baklagillerden beklenen sağlık yararı için diyetlerde baklagil çeşitliliği sağlamak gerekmektedir.
Karbonhidratlar; vücudun temel enerji kaynağıdır ve sağlıklı bir diyette toplam enerjinin %55-60’ının karbonhidratlardan gelmesi gerekmektedir. Ancak; vücutta yağ artışı, diyabet ve kalp hastalıklarına neden olan basit karbonhidratlar yerine, sağlıklı bir diyette kompleks karbonhidratların çoğunlukla yer alması gerekmektedir. Baklagillerde bulunan karbonhidrat kompleks yapılıdır. Düşük glisemik indeksi ve yüksek posa içeriği ile baklagillerde bulunan karbonhidratların sindirimi ve emilimi uzun sürmektedir. Baklagillerin kompleks yapılı karbonhidrat içeriği nedeniyle bir yandan vücudun enerji ihtiyacı karşılanırken, diğer yandan kan şekeri yavaş yükseltmekte ve tokluk süresi uzamaktadır.
Proteinler; büyüme, gelişme, doku yapım ve onarımı için gerekli makro besin ögeleridir. Sağlıklı bir diyette toplam enerji ihtiyacının %12-15’inin proteinlerden karşılanması gerekmektedir. Proteinler hayvansal veya bitkisel kaynaklı besinlerden elde edilir. Hayvansal kaynaklı proteinlerin tüketimi ile, yüksek doymuş yağ ve yüksek kalori alımı sonucu kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan, toplam kan yağlarında artış görülebilmektedir. Sağlıklı bir diyet modelinde bitkisel kaynaklı proteinler ağırlık vermek, hem vücudun temel ihtiyacı olan proteinlerin alımını sağlacak, hem de bitkisel proteinlerin düşük kalori ve düşük doymuş yağ oranı nedeni ile kalp damar hastalıkları riskini azaltacaktır. Baklagiller en temel bitkisel protein kaynağıdır. 1 su bardağı haşlanmış barbunya 3 köfte kadar etin sağladığı proteine eşit miktarda proteinin, daha düşük yağ oranı ve daha az kalori ile alınmasını sağlayacaktır.
Yağlar; vücudun enerji kaynağıdır. Sağlıklı bir diyette toplam enerji ihtiyacının %25-30’unun yağlardan karşılanması gerekmektedir. Kalp damar sağlığını korumak için diyetle alınan yağların daha düşük doymuş yağ oranına sahip olması önerilmektedir. Baklagilller gerek toplam yağ içeriğinin çok düşük olması, gerekse çoklu doymamış yağ asidi içeriği ile kalp dostu besinlerdir.
|