Dr. Mehmet AKMAN Dr. Mustafa METE
Türk ve Dünya Mutfakları
Asya Kıtası, 44.614.399 km2 yüzölçümü ile, yer yüzündeki toplamkara alanının % 30unu kapsayan dünyanın en büyük kıtasıdır.
Toplum nüfusunun 3 milyarı aştığı sanılan Asya kıtası, dünyanın en kalabalık kıtasıdır. Dünya nüfusunun yansından çoğu Asyada yaşamaktadır. Ayrıca dünyanın en kalabalık iki ülkesi olan Çin ve Hindistanın yanı sıra, büyük nüfuslu Japonya, Endonezya, Bangladeş ve Pakistan Asyada yer almaktadır.
Asya, büyük ırmakların ve büyüklük açısından farklı, çok sayıda gölün bulunduğu bir kıtadır. Bu kıta diğer kıtalara göre en büyük kara yüksekliklerine sahiptir. Asya Kıtası, kutup ikliminden, tropik iklime kadar değişen iklim tiplerinin etkisi altındadır. Kıtada buna bağlı olarak diğer kıtalara oranla çok çeşitli hayvan varlığı ve bitki örtüsü vardır
Asya Kıtasında yaşayan toplulukların, yaşam tarzları da, değişiklikler göstermektedir. Asyalılarm, Milattan üç bin yıl önce yemek pişirmeyi, çanak-çömlek yapmayı bildikleri ve göçebe yaşamdan yerleşik tarım düzenine geçtikleri belirtilmektedir.
Genel olarak, Asya da, balıkçılık, özellikle de Endonezya ve Filipinlerde, havuz balıkçılığı önem taşımaktadır. Çin, Hindistan, Pakistan ve İranda et ihtiyacı için koyun ve keçi yetiştirilmektedir. Asyada süt üretiminde önde gelen ülkeler ise, Hindistan, Pakistan, Türkiye ve eski S.S.C.B. ülkeleridir.
Asya, bu kadar geniş bir alana yayılmış, kalabalık bir nüfusa, farklı iklim ve coğrafi koşullara sahip, ayrı dinlerden insanların yaşadığı, pek çok ülkeyi kapsayan bir kıtadır. Bu kıtanın mutfağının özelliklerini genellemenin, çok sağlıklı görünmemesi, dört bölgeye ayrılarak ele alınmasını zorunlu kılmaktadır.
|