Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Anadolu'nun Alçak Gönüllü ve Kalender Lezzeti Nohut


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Anadolu'nun Alçak Gönüllü ve Kalender Lezzeti Nohut

Yeni Çeri
Aşçı
Aşçı

Kayıt: 10.04.2015
Mesajlar: 17
Şehir: Elazığ
Kısa URL: https://ml.md/lc106745
Gönderme Tarihi: 12.Nis.2015
1,882 defa indirildi / yazdırıldı



12.04.2015 02:04
Anadolu'nun Alçak Gönüllü ve Kalender Lezzeti Nohut

Metin Okutan

Sıcağı seviyor. Toprak konusunda nazlı değil. Hemen her yere kök salabiliyor. İlle de su-yağmur demiyor. Anlayacağınız son derece alçak gönüllü ve kalender tabiatlı. Lezzet ve fayda açısından da son derece cömert
Bazı yiyeceklerle "gönül bağımız" o denli güçlüdür ki, çok sever çok tüketiriz. Buna rağmen adları anıldığında pek heyecan duymayız. Meselâ kuru fasulye, nohut, pilâv gibi... Bu lezzetlerin hayatımızdaki yerlerini düşündüğümüzde "kapsama alanları" pek çoğumuzu hayrete düşürecek kadar geniştir. Bu hafta söz konusu tanımlara çok denk düşen "nohut"tan söz etmek istiyorum...

Anadolu topraklarının kadim lezzeti olan nohudun 8 bin yıllık bir geçmişi ve dünyaya Anadolu'dan yayıldığı biliniyor. Binlerce yıldır insanoğlunun temel gıdalarından biri olmuş, insanoğlu da ona gereken önemi ve değeri vermiş, karşılıksız bırakmamıştır.

Sıcağı seviyor. Toprak konusunda nazlı değil. Hemen her yere kök salabiliyor. İlle de su-yağmur demiyor. Anlayacağınız son derece alçak gönüllü ve kalender tabiatlı. Lezzet ve fayda açısından da son derece cömert.

En çok protein, kalsiyum, çinko, magnezyum, demir mineralleri içeren tahıllardan biri olan nohut doymamış yağ asitleri içeriyor. B ve E vitaminleri açısından hayli zengin. Yalnız, çok yüksek ısıda ve de uzun süre pişirildiğinde protein kayıpları yaşıyor. Bunu da bir kenara not etmekte fayda var.

Etli-etsiz pek çok yemeği yapılıyor. Özellikle etli nohut toprak kapta pişirilir üstüne bir de fırınlanırsa, lezzeti ömre bedel olur. Bu arada bu konuda bir hatırlatma yapayım, etli nohudu pişirdikten sonra üzerine (fazla olmamak kaydıyla) bir miktar un eleyip karıştırarak bir taşım daha kaynatılırsa hem daha lezzetli, hem suyu daha kıvamlı bir yemek yapmış olursunuz.

Bugün pek fazla bilimese de, Osmanlı Saray Mutfağı'nda nohutlu işkembe sevilen bir yemekti. Etli bamyanın nohutlusu da çok güzel olur. Et suyu ile pişirilmiş domatesli tel şehriye çorbasına nohut katmak, sofralar için küçük bir şenlik olabilir. Tarhana çorbası da nohuda hayır diyemez; merak edenler deneyebilir.

Antep Mutfağı'nın "büyük yıldızı" yuvalamayı nohutsuz düşünmek imkânsız. Sokak lezzetlerinin en vazgeçilmezi pilav arabaları nohutsuz eksik kalır. İçine girip de yakışık almadığı tek bir yemek yoktur desem yalan olmaz.Bilinen, az bilinen o kadar çok lezzetle bir araya gelmesi, onların lezzetine lezzet katması hakikaten nohudu çok ayrıcalıklı kılıyor.

Etli nohuttan söz ettim. İster dana eti, ister koyun-kuzu eti hatta kuzu incikle çok lezzetli bir yemek zor değil. Bunlara ilaveten sucuk ve pastımayı da gözardı etmemekte yarar var. Önerim bu saydıklarımı toprak kapta yapmanız ki, toprağın "bereketli lezzeti" de yemeğinize "harç" olsun.

Çorbası, salatası, piyazı son zamanlarda daha sıklıkla duyulup yapılmaya başlandı. Haşlanmış nohudu sıvı yağ, tuz, galeta unu ve kırmızı pul biberle karıştırdıktan sonra fırınlayıp, müthiş bir atıştırmalığa imza atanlar çok uzun yıllardır mevcut. Onların arasına katılmak için çok az bir çaba gerekiyor.

Nohut deyince leblebiyi anmadan geçmek olmaz. Çerezli anlarımızın en samimilerinden biri olan leblebinin çeşitleri çoğaldı. Çikolata sevenler için çikolatalısı da yapıldı, epeydir de satılmakta. Hâlâ denemeyen varsa acele etsin. Leblebi dendiğinde doğal olarak akla ilk gelen yer olan Çorum'da hemşerilerim leblebi unundan bir kurabiye yapmışlar. Ağızda dağılıveren bu yepyeni "innovatif" lezzetin sevenleri giderek çoğalıyor. Leblebi kurabiyesinin ileriki zamanlarda çeşitlerinin artacağından çok eminim.

Falafel nedir bilir misiniz, daha önce hiç duydunuz mu? Eminim pek çoğumuz için hayli yabancı bir kelime. Oysa nohuttan yapılan ve daha çok Arap Coğrafyası'nda özellikle de Filistin'de sıkça yapılıp tüketilen bir tür içli köftedir falafel. Elbette ülkemizde de yapılıyor. Yerken etli bir yemek yiyorum hissine kapılabilirsiniz fakat içinde et yoktur. O yüzden de vejetaryen ve veganların çok gözde yiyeceklerindendir.

Gaziantep, Nizip, Urfa Birecik'te yapılan nohutlu dürüm, o bölgenin sokak lezzetleri içinde en makbul olanlarından biridir. Haşlanmış nohut, incecik kıyılmış taze soğan, maydanoz, kırmızı pul biber karıştırılıp, tırnaklanmış taze pidenin arasına konularak dürüm yapılıp afiyetle yenir, hepsi bu. Gördüğünüz gibi yapımı hayli kolay. Bir deneyin bakalım sevecek misiniz. Kendi adıma çok sevdiğimi söylemekle yetineyim.

Bunların dışında nohutlu börek yapılıyor. Henüz tatma şansı bulamasam da hem börek hem de nohut adını bir arada işitmek, beni ziyadesiyle heyecanlandırıyor desem abartı olmaz. Nohut püresi kırmızı ve beyaz etin yanında iyi bir yoldaş olarak lezzet severlere göz kırpıyor. Vazgeçilmez tatlımız aşûrenin nohutsuz olamayacağını söyleyerek bu haftaya nokta koymadan önce bir hatırlatma daha yapmak istiyorum:

Nohudu oda sıcaklığında, pişirmeden 8-12 saat önce ılık suyla ıslatmak iyi sonuç verir. Pişme süresi ise nohudun cinsiyle ilgilidir. Islatmak zor gelirse haşlanmış nohut konserve kutularında ve cam kavanozlarda satılıyor ki, büyük kolaylık. Bazı midelere nohudun dış kabuğu çok dokunur. Bu yüzden yemekte zorlanırlar. Biraz zahmetli olsa da kabuklarını soyarsanız bu tür sorunları ortadan kaldırmış olursunuz.







Anadolu'nun Alçak Gönüllü ve Kalender Lezzeti Nohut Tarifleri Diğer Konular



(1 adet Anadolu'nun Alçak Gönüllü ve Kalender Lezzeti Nohut 12,683 defa bakıldı)


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası