|
|
Ağız ve diş sağlığı |
|
senfonim
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.12.2008
Mesajlar: 25 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc30893
Gönderme Tarihi: 05.Arl.2008
1,787 defa indirildi / yazdırıldı
|
Nursen Turan
Ağız ve diş sağlığını bozan faktörlerin, bireyin vücut sağlığını doğrudan etkilediği, diş çürükleri ile dişeti hastalıklarının kalp damar, yüksek tansiyon, kemik erimesi, eklem ağrıları ve şeker gibi hastalıklara neden olduğu bildirildi.
Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak her yıl kutlanan 21-27 Kasım tarihleri arasında genellikle ağız ve diş sağlığının önemine dikkatler çekilir ve konuyla ilgili olarak herkes uyarılır. 19'uncu yüzyıla kadar berberler, nalbantlar, kırık çıkıkçılar tarafından bilimsel olmayan ve çok tehlikeli şekilde icra edilen diş hekimliği mesleği; 1908 yılında İstanbul'da açılan iki yıllık Dişçilik Yüksek Okulu "Dişçi Mekteb-i Aliyesi"nden bu gün 5 yıllık eğitim veren bir çok Diş Hekimliği Fakültelerine gelinmesine ve yaklaşık 20 bin diş hekimi camiası ile hizmet verilmesine karşın, en ihmal edilen sağlık sorunlarının başındaki yerini korumaya devam etmektedir.
Dünyada ve Türkiye'de ağız ve diş sağlığı hizmetlerine olan ihtiyacın çok yüksek olmasına rağmen, ancak hayatı doğrudan etkilemediği için bu hizmetlere olan talebin çok düşük kaldığını belirten uzmanların Ağız ve Diş sağlığı konusundaki sorularımıza verdikleri yanıtlar şöyle:
-Ağız ve diş sağlığı nasıl olmalıdır?
Sindirim sisteminin girişi olan ağızda oluşan olumsuzluklar diş sağlığının bozulmasına, diş çürükleri ve diş eti hastalıklarına yol açmaktadır. Kötü ağız hijyeninin yol açtığı diş çürükleri ve dişeti hastalıklarından korunmada öncelikle kişiler, kendi sağlıklarının bilincinde olmalı, düzenli fırçalama alışkanlığı, diş ipi kullanımı, düzgün beslenme ile düzenli olarak diş hekimine gitme alışkanlığı edinmelidirler.
-Diş hastalıkları sağlığımızı nasıl etkilemektedir?
Sağlık bireyin fiziksel, zihinsel ve sosyal bir bütün olarak tam bir iyilik halidir. Bireylerin fiziksel sağlığı; vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkündür. Bu nedenledir ki ağız ve diş sağlığını bozan faktörler bireyin vücut sağlığını da doğrudan etkilemekte, diş çürükleri ile dişeti hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, eklem hastalıkları, şeker hastalığı ve kadınlarda erken doğum ve düşük doğum gibi riskleri de beraberinde getirmektedir.
-Sağlıklı ağız ve dişlere sahip olmak için neler yapılmalıdır?
Ağız ve diş sağlığının en temel kuralı herkesin bildiği ama çoğunlukla ihmal ettiği etkili ve düzenli olarak günde en az iki kez fırçalama ve diş aralarının diş ipi ile temizlenmesidir. Ayrıca çocukluk dişlerimiz çıkmaya başladığından itibaren yılda iki kez diş hekime gidilip kontrolden geçilmeli, olabilecek sağlık problemlerine anında müdahale edilip diş kayıplarının önüne geçilmelidir. Unutulmamalıdır ki en iyi diş, kişinin kendi dişidir.
|
|
Ağız ve diş sağlığı Tarifleri Sağlık Konuları
|
|