Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Turşular Konserveler > KAMAMBER PEYNİRİ YAPIMI (2,736 defa yorumlandı, indirildi, yazdırıldı)

KAMAMBER PEYNİRİ YAPIMI



Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Çorba Tarifleri
Salatalar
Makarnalar
Pilavlar
Yumurta Yemekleri
Sebze Yemekleri
Zeytinyağlılar
Dolmalar
Baklagiller
Et Yemekleri
Kebaplar
Köfteler
Sakatatlar
Tavuk Yemekleri
Balıklar
Soslar
Reçeller Marmelatlar
Hoşaflar Kompostolar
Turşular Konserveler
Dondurulma Tarifleri
Konserve Tarifleri
Kurutma Tarifleri
Salamura Tarifleri
Turşu Tarifleri
Diğer Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Ustalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol



KAMAMBER PEYNİRİ YAPIMI

Bütün dünyada yapılmakta olan Kamamber peyniri aslında bir Fransız peyniridir. «Normandie» de «Marie Fontaine» adında bir kadın tarafından icad edilen bu peynir Fransa'da o kadar rağbet bulmuş ve sevilmiştir ki ilk yapıcı Marie Fontaine adına bir heykel dikilmiştir. Kamamber, Fransa'nın başta gelen ihraç maddelerinden biridir. Pek fazla yağlı olmayan, fakat lezzeti hoş bir peynir olan Kamamber, inek sütünden yapılır. Ancak bu sütler hemen kullanılmaz, bir süre bekletilir. Üzerindeki yağ ve kaymak tabakası alınır. Kamamber peynirinin yapılışında her memleket kendine göre bir usul tatbik etmektedir. Fakat ufak tefek farklarla usul hep birbirinin aynıdır.
Peynir yapılacak sütler 200 litre süt alan kaplarda toplanır. İçerisine yüzde bir oranında ekşitici madde, 2 gram boya, 10 gram da özel surette yapılmış kimyasal bir küf maddesi katılır.
Bu küf maddesi her memlekette değişiktir. Almanlardaki Weiskultur veya Rot ismini taşımaktadır. Nasıl kullanılacağı da tarifinde yazılı bulunmaktadır. Bu şekilde hazırlanan sütler 30 derece ısıtılarak iki buçuk saatte pıhtılaşmak üzere mayalanır. Süt pıhtılaşıncaya kadar geçecek zaman içerisinde de tezgâhlar üzerine konan ve içerisinde temiz bir bez olan dar kenarlı tahta tepsilere peynir kalıpları sıralanır. Gerekli süre tamamlanınca yani mayalı süt teleme kıvamına gelince 3-4 santimetrelik kareler hâlinde, kesilerek özel kepçelerle kalıplara doldurulur.
Ancak önce kazanın üst tarafındaki kaymaklı bölüm alınır ve her kalıba eşit miktarda konur. Kalıpların doldurulması kazanda kalan diğer kısımla tamamlanır. Bir kazan pıhtısının kalıplara doldurulması tamamlanınca beş dakika beklenir. Bu süre sonunda bütün kalıplar süratle alt-üst edilir. Bu işi kolaylıkla ve çabuk yapabilmek için kalıpların altına konmuş olan dar kenarlı tahta tepsilerden bir tane de üst tarafa konur. Ancak daha önce kalıpların üzerine temiz bir bez sermeyi unutmamak gerekir. Bu suretle alt ve üstteki tepsiler bir arada tutularak alt-üst edilince tepsinin içindeki bütün kalıplar çevirilmiş olur. Bu hareket 2 saat sonra tekrarlanır ve akşama kadar olduğu gibi bırakılır, akşam üstü bir defa daha çevirilerek sabaha kadar bekletilir. Ertesi sabah peynirler kalıplardan çıkarılarak tuzlama işine başlanır. Silindir şeklinde kalıplanmış olan peynirlerin önce alta ve üste gelecek iki yüzü tuzlandıktan sonra silindir kısmı tuzun içinde yuvarlanarak kenarları da tuzlanmış olur. Tuzlama odasında bir gün bekletilen peynirler ertesi gün teleme odasına götürülerek raflara dizilir. Su damlaları sızan bir mahzen hâlindeki bu odada peynirlere bir miktar küf kültürü de püskürtülerek 24 saat olduğu gibi bırakılır. 24 saat sonra peynirler tekrar tuzlanarak 16 derece sıcaklıktaki bir başka yere götürülür, yine raflara dizilerek kurutulur. Kurutma odasında peynirler 4 gün kalır. Her gün, her kalıp alt-üst edilir ve her defasında peynirlerin altındaki bezler değiştirilerek yerlerine temizleri ve kuruları konur. Dört gün sonra peynirlerin üzerlerinde hâsıl olan beyaz küfler elle ovularak temizlendikten sonra olgunlaşma mahzenlerine taşınarak yine raflara dizilir. Üzerlerine tekrar küf kültürü püskürtülür ve her gün alt-üst edilmek suretiyle üç gün bekletilir.
Üç gün sonra yine her peynirin üzerindeki küf, elle ovularak temizlenir ve peynirler gün aşırı altüst edilmeye başlanır. Böylece üç hafta süreyle aynı hareket tekrarlanır. 15 derece sıcaklıkta ve 90 derece rutubetli olgunlaşma mahzeninde üzerinde kırmızı küfler belirdiği zaman peynirler kıvama gelmiş olduğundan paketleme işine başlanır.
Peynirler önce yağ kâğıdı dediğimiz parşömenler, daha sonra da kalay veya alüminyum kâğıtlara sarılarak mukavva kutulara konur ve böylece satışa erzedilir. Kamamber peynirinin yapılışı büyük itina ister. Temizliğe çok dikkat etmek, bilhassa küflenme sırasında küflenmenin arzu edilmeyen bir şekil almasına meydan vermemek ve bunun peynir için lüzumlu olan haddi aşmamasına gayret esmek gerektir.
Kamamber peyniri de Rokfor gibi bir cins küflü peynirdir, fakat Rokfor gibi küf, içinde değil, daha ziyade üstünde teşekkül eder. Lezzet bakımından Rokforu andınrsa da kokusu bambaşkadır. Yedi kilo sütten bir kilo kamamber peyniri elde edilir.


lezzetler.com sitesinde bulunan .
KAMAMBER PEYNİRİ YAPIMI tarifi, Turşular Konserveler bölümüne ait bir tariftir.
KAMAMBER PEYNİRİ YAPIMI tarifi, 2,736 defa yorumlandı, indirildi ve yazdırıldı.










lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası