Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Asma Yaprağında Sardalya Balığı Hakkında (873 defa yorumlandı, indirildi, yazdırıldı)

Asma Yaprağında Sardalya Balığı Hakkında



Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Ustalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol



Asma Yaprağında Sardalya Balığı Hakkında

Nermin BERİK - Dilek KAHRAMAN

Günümüzde çalışma ve kentsel yaşam biçiminin çok hızlı olması, yemek alışkanlıklarına da yansımıştır ve zahmetli geleneksel yemekierin yerine hazır veya kolay hazırlanan yemekler tercih edilmektedir. Geleneksel gıdaların unutulması, sonraki kuşaklara tanıtılmaması onları ulusal bir mirastan yoksunlaştırmak gibidir. Bu nedenle yemek üretenler ve düzenleyen diyetisyenler programlarında mutlaka geleneksel yemeklere yer vermelidirler.

Türkiye geleneksel gıda çeşitliliği bakımından çok zengin bir ülkedir. Birçok bölgede farklı kültürler, yemekleriyle özdeşleşerek yerel tatları ile anılmaktadır. Bazen bu durum bölgeye ülke sınırlarını aşan bir ün de kazanmaktadır. Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde her yıl adına festival düzenlenen sardalya balığı kentle özdeşleşmiştir.

Sardalya balıklarının denizlerimizde yaşayan belli başlı türleri Sardina pilchardus ve Sardinella aurita 'dır. Etinin lezzeti ve çeşitli kullanım alanıyla ekonomik değeri çok yüksek bir türdür. Çanakkale' de bol bulunan ve sevilerek tüketilen, sardalya balığı (Sardina pilchardus) Ege Denizi 'nin en önemli pelajik türleri arasındadır. Avcılığı Türkiye'de yaygın olarak gırgır ağları ve galsama ağları kullanılarak yapılmaktadır.
Türkiye' de avlanan balıklar arasında miktar bakımından 3. sırada yer alan sardal ya balığının av miktarı bölgelere göre Ege (13,088 ton), Marmara (4,928 ton) Akdeniz (2,870 ton) ve Batı Karadeniz (55 ton) olup, toplam avcılığı 20,941 tondur. Türkiye'de sardalya balığının büyük bir kısmı balık yağı ve balık unu şeklinde geri kalan kısmı da konserve, salamura, taze, soğutulmuş, dondurulmuş ve kurutulmuş olarak değerlendirilmektedir.

Bu çalışmada Çanakkale'de yerel balıkçılar tarafından avianmış 2,0 kg. taze sardalya balığı, 250 gr. salarnura asma yaprağı, 50 ml zeytinyağı, taze sıkılmış 1 limon suyu, kıyılmış 2-3 diş sarımsak ve tuz kullanılmıştır.
Asma yapraklannın saplan dipten kopartılmıştır. Mevsim nedeniyle salarnura yaprak kullanıldığı için; soğuk suda bir gece bekletilerek, yaprakların tuzu giderilmiştir. Yıkanıp süzülen yapraklann parlak olan dış taraflan alta, damarlı olan iç taraflan da üste gelecek şekilde tezgaha yerleştirilmiştir.
Sardalya balıklannın baş ve kuyruk bütünlüğü korunarak, orta kılçıklannı dikkatlice çekip çıkartılmıştır. Balıklar tuzlandıktan sonra suyunun süzülmesi için 30 dakika kadar süzgeçte bırakılmıştır. Suyu süzülen balıklann, yüzey sulan da giderildikten sonra; zeytinyağı, limon suyu, kıyılmış sanmsak ve tuzdan oluşan kanşımında bir saat süreyle bekletilmiştir. Yaprağın bir kenarına yerleştirilen balık, yuvarlayarak sanlmıştır. Kapaklı bir tepsiye dizildikten sonra önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında (180 °C) pişirilmiştir.
Yaprakların renkleri değişmesinden sardalyalann piştiği anlaşılmaktadır. Pişen asma yaprağı sarılmış balıklar servis tabağına dizilerek sıcak servis yapılmaktadır.

Bu yöntemle pişen sardalyalar, kızartılmadığı ve doğrudan ateşle temas etmediği için biyolojik besin değeri kaybı oldukça azdır. Bu uygulama pişirme teknolojisi bakımından sağlıklıdır. Ön işlem aşamasında dinlendirme karışımındaki baharatların etkisiyle, ısıl işlem uygulanmadan başlayan protein yıkımı lezzet ve aromadan sorumlu aminoasitlerin etkisini güçlendirmektedir. Ayrıca asma yaprağının kendine özgü hafif ekşi (mayhoş) lezzeti yağlı bir tür olan sardalya ile çok iyi uyum sağlamaktadır.
Çanakkale ve ilçelerinde sardalya balığından yapılan yöresel yemekler arasında bulunan "Asma Yaprağında Sardal ya" nın balık lokantalarında öncelikli tercihler arasında olduğu belirtilmektedir.
Asma yaprağında sardalya lezzetli olduğu kadar biyolojik olarak değerlidir. Özellikle iyi bir omega 3 kaynağıdır. Besin bileşimi bakımından gereksinimi çok iyi karşılayan sardalyanın haftada üç kez tüketilmesi sağlıklı beslenmek için önerilmektedir. Sardalya (Sardina pilchardus) besin bileşimi ile ilgili çalışmalarda coğrafi bölge ve mevsime göre değişiklikler olsa da genel olarak %77,65±0,00 su, %15,8±1,1 protein, %0,1±1,1, %1 ,9±0,00 kül ortalamalan alınmaktadır.
Asma yaprağında sardalya yemeğinin yanında, kaya koruğu turşusu yada salatası ile birlikte servis yapılmaktadır. Kaya koruğu (Crithmum maritimum), ülkemizde Akdeniz, Karadeniz ve Ege Bölgesi kıyılannda, doğal olarak dört mevsim yetişen bir bitkidir. Genelde, Crithmum maritimum deniz kıyılannda kayalık bölgelerin, yarık, çatlak olan kısımlannda ve tatlı suların denize karıştığı yerlerde, denize karıştığı yerlerde, dalgaların kayalıklara çarpması sonucu deniz sularının da sprey şeklinde bu bitkilerin üzerine geldiği kısımlarda yoğun olarak gelişmektedir.


lezzetler.com sitesinde bulunan .
Asma Yaprağında Sardalya Balığı Hakkında tarifi, Diğer Konular bölümüne ait bir tariftir.
Asma Yaprağında Sardalya Balığı Hakkında tarifi, 873 defa yorumlandı, indirildi ve yazdırıldı.










lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası