Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


BOLU YEMEKLERİ


Anadolujet Magazin

Günümüze kadar ulaşan belgelerde saray mutfaklarında çalışan aşçılar arasında Bolu-Mengenlilerin önemli bir yer tuttuğunu görürüz. Ünlü aşçıların yetiştiği Bolu ve yöresinin mutfağı da günümüzde zengin bir lezzet yelpazesi sergilemeye devam ediyor.
Bolu evlerinin mutfakları sadece yemek yapılan bir yer değildir. Aynı zamanda yemek yemek ve oturmak için de kullanılır. Mutfaklardan bahçeye bir kapı daha bulunur. Buradan çıkılan bahçedeki topraktan veya tuğladan yapılan fırınlarda yemek, ekmek pişirilir. Yöresel yemeklere kısaca bakacak olursak iklim sebebiyle daha çok hamur işleri ve et yemekleri ön plandadır.
Başlıca yöresel yemek isimleri ise şunlar: Kızılcık tarhanası çorbası (özellikle hastalara içirilir), patates, yayla, imaret, sütlü oğmaç, düğün, erişte, tarhana, nohutlu çorba, yoğurtlu ve bakla çorbası, orman kebabı, kedi batmaz, bakla çullaması, acı su bazlaması, mantar sote, ekmek aşı, çantıklı pide, kül çöreği, kaldırık dolması, paşa pilavı, kabak hoşafı, kabaklı gözleme, somun ekmeği- patatesli köy ekmeği, Mengen pilavı, Bolu beyi tatlısı,cevizli çörek, et yemeği, çoş hoşafı, palize, Kıbrıscık pilavı, saray helvası, Mudurnu baklavası, kaşık sapı, uğut tatlısı, kaşık atmaç, cevizli erişte, keşli aş, kara kabak tatlısı, katık, höşmerim, güveç, karavul şerbeti, elma ve erik marmelatı, bakla çullaması.


© lezzetler.com tarif no:75657 | adı:Bolu Yemekleri | gönderen:Cankat | indirme tarihi:02.05.2024 - 09:06