Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


MUSLİN SOSLU KUZU PİRZOLASI


8 kuzu pirzolası
6 çorba kaşığı un (1 kahve kaşığı tuz ve kahve kaşığının ucuyla karabiber karıştırılmış)
1 su bardağı galeta unu
1 yumurta (hafifçe çırpılmış)
1+1/2 hıyar (kabuğu soyulup iri doğranmış)
18 taze soğan (2,5-5 cm boyunda doğranmış)
60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı
1 kahve kaşığı tuz
kahve kaşığının ucuyla karabiber
1 tatlı kaşığı nane (doğranmış)
1/2 su bardağı rafine yağ
Muslin sosu:
3 yumurtanın sarısı
90 gr (6 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş)
2 çorba kaşığı limon suyu
1 kahve kaşığı tuz
kahve kaşığının ucuyla karabiber
60 gr (1/4 su bardağı) krema

Sosu yapmak için, yayvan orta boy bir tencerenin yarısına kadar su doldurup orta ateşte ısıtınız. Kaynamaya başlarken ateşi iyice kısınız.
Yumurta sarıları ile 1 çorba kaşığı tereyağı, orta boy, ateşe dayanıklı bir cam kaseye koyup, kaseyi sıcak su dolu bir tencerenin içine oturtarak, tahta kaşıkla yağı yumurta sarısına yediriniz. 5 dakika, yumurta koyulaşana kadar karıştırıp limon suyunu katınız. Kalan 5 çorba kaşığı yağı, kaşık kaşık, çok yavaş ve iyice karıştırarak yediriniz. (Yumurtalar pürtükleşeceğinden, kasenin çok ısınmamasına dikkat ediniz.)
Bütün yağ katılıp, sos koyu ve pürtüksüz olunca, kaseyi sıcak sudan çıkarınız. Tuz, biber ve kremayı katıp bir kez karıştırdıktan sonra, kaseyi bir kenara bırakınız.
Pirzolaları, baharatlı una bulayip, galeta ununu bir yağlı kağıda yayınız. Pirzolaları birer birer alıp, önce çırpılmış yumurtaya, sonra galeta ununa bulayarak bir kenara bırakınız.
Doğranmış hıyarları ve soğanları büyük bir kaseye koyup, üstlerini örtecek kadar kaynar su dökerek 1 dakika bekletiniz, sonra süzgeçte süzünüz.
Yağı orta boy bir tencerede kızdırıp, soğan ve hıyarları ekleyerek üstüne tuz ve biberi serpiniz. Tencerenin kapağını kapatıp 6 dakika, hıyarları fazla yumuşatmadan, arasıra tencereyi silkeleyerek pişiriniz. Tencereyi ateşten indirip naneyi ekleyiniz.
Büyük bir tavada rafine yağı kızdırıp, pirzolaların her yanlarını 3-5 dakika, bıçağın ucu kolayca batana kadar kızartınız.
Pirzolalar pişmeden 2 dakika önce, sos kasesini sıcak su dolu bir tencereye oturtunuz. Sonra tencereyi ateşe oturtup, sosu ısıttıktan sonra, tencereyi ateşten alıp sosu ısıtılmış bir sosluğa boşaltınız.
Pirzolaları ısıtılmış bir servis tabağına diklemesine yerleştirip, pişirdiğiniz hıyar ve soğanların aralarına yerleştirerek sosuyla birlikte servis ediniz.

Not: Muslin soslu kuzu pirzolasını sote patatesle servis edebilirsiniz.


© lezzetler.com tarif no:62429 | adı:Muslin Soslu Kuzu Pirzolası | gönderen:bitmeyen şarkı | indirme tarihi:11.05.2024 - 00:02