Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ZEYTİNYAĞLI ÇALI YA DA AYŞEKADIN FASULYESİ


1250 gram çalı fasulyesi, ya da ayşekadın fasulyesi
220 gram zeytinyağı (1 bardak)
250 gram soğan (3 orta)
350 gram domates (2 büyük)
5 ya da 6 bardak su
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz

1 Bir tencereye; küçük doğranmış 3 orta soğan, kabukları çıkarılmış ve küçük parçalara doğranmış 2 büyük domates ile yarım çorba kaşığı da tuz koyarak, avuçla mıncıklamak suretiyle iyice ezilmelerini sağlamalı, sonra bunlara; yanlarındaki kılçıkları bıçakla sıyırmak suretiyle alınmış (Şekil: 39) ve ortalarından ikiye bölünmüş ve yıkanmış kart olmayan 1250 gram çalı, ya da ayşekadın fasulyesi koyarak, yuvar-larcasına tekrar iyice bir karıştırdıktan sonra bunlara; 1 bardak zeytinyağı ile 1 tatlı kaşığı da toz şeker koymalı ve kapağı kapatılmış olarak tencereyi arada bir sallamak suretiyle, fasulyeler az sarımsı bir renk alıncaya kadar kuvvetli ateşte aşağı yukarı 10-15 dakika arasında pişmeye bırakmalıdır.
2 Fasulyelerin renkleri sararmca bunlara; 5 - 6 bardak sıcak su koyarak, fasulyeler suyunu çekip de iyice yumuşak bir hal alıncaya kadar pişirmeli ve tencereyi ateşten alarak iyice soğuduktan sonra fasulyeleri tabağa almalı ve servis yapmalıdır. (Bazı fasulyeler kartça olduklarından daha geç pişmektedirler. O durumda fasulyeler yumuşak bir hal alıncaya kadar bir miktar daha sıcak su katmalıdır).

Not: Kart olan fasulyeler, iki üç defada olmak üzere tavada kızdırılmış 1 bardak zeytinyağına atılarak, her bir parti beşer dakika kadar yağda kavrulduktan sonra, içinde kavruldukları yağ ile birlikte tencereye alınmak, sonra da, önce soğanı beş dakika, sonra da diğer malzemeleri katılmak suretiyle pişirmelidir.

ML® Akdeniz Fasulyesi için tıklayın


© lezzetler.com tarif no:34469 | adı:ZEYTİNYAĞLI ÇALI YA DA AYŞEKADIN FASULYESİ | gönderen:asil | indirme tarihi:02.05.2024 - 17:21