Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


HANGİ EKMEK SAĞLIKLI


Mustafa Özer, Doğal Beslenme Sağlık Rehberi

Sağlıklı ekmek için, sağlıklı ve temiz buğdayın olması gerekir. Buğday yetiştirmek için, atılan gülerelerin doğal olması gerekir. Nitrat gübre buğday sapından buğdaya geçmektedir.
Buğday tohumlarının genleri bozulmuş ne olduğu belirsiz ithal tohumlar olmaması lazım.
1000'lerce yıldır, toprağımızıda yetişen Arı (Kırmızı) buğday en sağlıklı, özlü buğdaydır. Köylü buğday tarımından para kazanamadıkça; Çok verimli diye iklimimize, toprağımıza, damak tadımıza yabancı ithal tohumlar, çiftçimize özendirildi. Çiftçi kendi yiyeceği unu bile bu tohumlardan ektiği buğdaydan öğüttü.
Unutulan damak tatlarını. Un beyazlatıcılarla, kabartma tozlarıyla, kimyasal mayalarla aramaya çalıştık. Sonuçta halkın sağlığı teklikeye girdi. Un bir seneyi geçince kurtlanır, bu un elenip kurtçuklar tavuklara yedirilir. Şimdi kullanılan kimyasal katkılarla, un yıllar geçsede kurtlanmıyor. Una, beyalatıcı katıldığını nasıl anlarız. Beyaz nişasta ile, un yan yana konur, eğer ikiside beyazsa, una beyazlatıcı katılmıştır. Un sarımtırak yada kirli beyaz ise, Una beyazlatıcı katılmamıştır.
Buğday ofis ve ambarlarda bitlenip bozulmasın diye sık sık aktarılır. Eğer ambar nar ağacından yapılırsa, buğday bitlenmez (Eskilerin tecrübesi)
Yumuşak Ekmek midede çabuk hazmolur. Kuru ekmek geç hazmolur.
Eskiler, yumuşak ekmek yapmak için; Sümter buğdayı, arı (Kırmızı) buğdayla karıştırıp öğüterek elde ederlerdi.
Sümter Buğday elde etmek için; Buğday sütlenince, yeşilken biçilir. Güneşte kurutulur, Patozla dövülür. Yada Arpa kaldırıldıktan sonra 2, ürün olarak buğday ekilir, buğday sütlenince biçilir, güneşte kurutulup patozla dövülür. Çok besleyici olduğu için, Anadolu'da hayvan yemi olarak ekilir. Sümter buğdayından yapılan ekmek 10 gün yumuşak kalır.
Un fabrikaları, sümter buğdayı değerlendirebilir. Leziz ekmek yemek isteyen çiftçiler Kırmızı buğday ile sümter buğdayı karıştırarak un elde edebilirler.
Resülüllah (s.a.v) Efendimiz, Arpa ununun bile kepeğinin elenmesini uygun görmemiş, Hz. Ömer bu geleneği sürdürmüştür. Kepekli ekmek lifli olduğu için, bağırsaklar için çok faydalıdır. Kepeğin besin değeri güçlüdür. Hayvan besi yeminin Ham proteini 14'dür. Kepeğin Ham proteini de % 14'dür. Onun için Anadolü-da sadece kepekle bile hayvan beslenir.
Kepekli ekmek, en sağlıklı ekmektir. Çavdarın besin değeri. Buğdaya göre azdır. Fakat çavdarın hazmı daha kolaydır. Çavdar verim olarak, buğdaydan daha verimlidir. 1 dönümde buğdayın 1.5 katı verim verebilir. Çavdarın başağı, buğday başağının 1.5 katıdır. Geçenlerde Çavdar ekmeği almak istedik 2 milyon TL. idi. Neden pahalı? Diye sorduğumuzda, çavdar ununun çok pahalı olduğunu söylediler. Bizce en ucuz un ÇAVDAR unu olması gerekir.
Maya ise, Undan sonra en önemli konudur. Ekmeğe tat verir. Maya mideye de intikal ettiği için, Sentetik mayalar sakıncalıdır. Anadolu'da hamur ekşitilerek maya yapılır. Nohut kırılır, bir bidona doldurulur üzerine kaynar su dökülür, 40-50 C derecede Akşamdan sabaha kadar bekletilir ise nohut mayası olur. Nohut mayası da Anadoluda yaygındır. En sağlılıklı, Leziz ekmek; Doğal gübre ile ekilen buğday karışımı ile yapılan kepekli unla, ekşi hamur yada nohut mayasıyla yoğrulup odun fırınında pişirilen KATKISIZ EKMEKTİR. Sonra Halk Ekmeğin Kepekli ekmeğidir.


© lezzetler.com tarif no:27294 | adı:HANGİ EKMEK SAĞLIKLI | gönderen:doğan | indirme tarihi:09.05.2024 - 09:20