Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


DÜNYA KAHVE ÜRETİCİLERİ


Guatemala (Orta Amerika)
Guatamala Dünya'nın en iyi kahvelerinin yetiştiği ülkelerden biridir. Genel lezzet profili; orta-tam gövdeli, çiçeksi, asiditeli, dumansı ile baharatsı çikolatamsı lezzetler şeklinde tanımlanabilir.

Jamaika (Karayipler)
Jamaika için çok önemli bir gelir kaynağı olan eşsiz lezzetteki "Blue Mountain" kahvesi bu adada yetişir. Çok ünlü olan ve ender bulunan bu kahveyi, başka ülkeler de yetiştirmeye çalışıp aynı isimle pazarlamaya kalkışsalar da gerçek "Blue Mountain" kahvesi sadece Jama,ka'da üretilir. Gerek kalitesi gerek se sınırlı miktar üretilmesi ve çok zor blunması nedeniyle fiyatı oldulça yüksektir. Baskın olmayan asidesi, çok hafif fındıksı aroması, hafif tatlı ve yumuşak lezzetiyle dünyanın en ünlü, en pahalı ve en çok konuşulan kahvesidir.

Kosta Rika (Orta Amerika)
Kosta Rika güzel kahve yetiştirmak için coğrafi açıdan en uygun koşullara sahip ülkelerden biridir.

Brezilya (Güney Amerika)
Dünya Kahve ihtiyacının üçte birini karşılar. Ticari kahve endüstrisi için büyük öneme sahiptir. Kahve üreten ülkeler arasında 720 milyon kg. ile en fazla kahve tüketen ülkedir. Hatta kahvaltı için Cafe Da Manha (sabah kahvesi) kelimeleri kullanılır. Brezilya'da özellikle Arabica, çok az miktarda da olsa Robusto türü kahveler üretilir.

Kolombiya (Güney Amerika)
Dünya kahve ihtiyacının %12'sini karşılar. Orta Kolombiya'nın başlıca kahveleri Medellin, ağır gövdeli, zengin tadı, rafine ve dengeli asidelidir. Manizales ve Armenia genellikle ince gövdeli, daha az asidelidir. Doğu bölgesinde ise en rafine kahvelerden biri olan Bogoto, Medellin'den daha düşük asidelidir. Bucaramanga ise yumuşak içimli ve rafinedir.

Hawai (Güney Pasifik)
ABD'de üretilen tek kahve adını burada yetiştirilen Kna kahvesi verir. Kona kahvesi genellikle Jamaika Blue Mountain kahvesi ile karıştırılır. Her iki kahve de yumuşak bir asideye, orta derecede gövdeye, iyi ve fındıksı bir aromaya sahiptir. Ayrıca Kona kahvesinde baharatsı ve tarçınsı bir lezzetin de bulunduğu iddaa edilir. Yetiştirme alanı çok kısıtlı olduğu için bu kahve de pahalıdır.

Kenya (Afrika)
Burada yetiştirilen yıkanmış Arabica türü kahvesi, dünyanın en kaliteli kahvelerinden biridir. Aroma açısından fazla dalgalanma göstermez, çünkü kahve üretimi Kenya'da ki kahve birliği tarafından çok sıkı denetlenir. Kenya kahveleri yüksek asideleri nedeniyle keskin meyvemsi, bazen limonsu/turunçsu bir lezzete sahiptir.

Etiyopya-Habeşistan (Afrika)
Kahvenin doğum yeri olan Etiyopya, hem kalite hem de miktar açısından dünyanın en önemli kahve üreticilerinden biridir. Etiyopya kahvesi, çok güzel bir aromanın yanı sıra düşük kafein oranına sahiptir.

Java-Endonezya (Güney Asya)
Java adası, Endoneyza'nın kahve üretiminin %12'sini karşılar.

Sumatra-Endonezya (Güney Asya)
Endonezya'da üretilen kahvenin hemen hemen tamamı başlıca üç adada yetişir. Sumatra, Java ve Sulawesi. Bunlardan Sumatra toplam üretimin %68'sini karşılar. Adada yetiştirilen Arabica cinsi kahve, Sumatran ya da Blue Sumatran adıyla pazarlanır.

Vietnam (Güney Asya)
Dünyanın en büyük kahve üreticilerinden biri olan Vietnam'ın güney kısmında genellikle Rubusta kahvesi üretilir. Az miktarda asideliVietnam kahvesi dengeli bir tat dağılımına sahiptir. Çoğu kez harmanlamada kullanılır.


© lezzetler.com tarif no:24428 | adı:Dünya Kahve Üreticileri | gönderen:oya sancaklı | indirme tarihi:21.05.2024 - 00:42