Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


RİZE YEMEK KÜLTÜRÜ


https://karadeniz.gov.tr

Yemek kültürü toplumların ayırt edici özelliklerinden biridir. Türkiye coğrafyasındaki kültürel birikim, yöresel mutfaklardaki çeşitlilikle zenginleşmiştir. Doğu Karadeniz bölgesi de yöresel lezzetleriyle kültürel zenginliğimize katkı yapmaktadır. Rize mutfağı denince ilk akla gelenler başta hamsiyle yapılan yiyecekler, karalahana sarması ve yemeği, muhlama, mısır ekmeği ve hapsikolidir (hamsili ekmek).
Rize ilinin mutfağı yörede yetişen tarım ürünleri, sebze ve meyvelerin yanı sıra balıkçılık ve hayvancılık faaliyetlerinden elde edilen ürünlerle çeşitlenmiştir. Çay tarımından önce başlıca ekin olan mısır, Rize mutfağının en önemli malzemesidir. Taze olarak haşlanarak veya közde pişirilerek tüketilebilen mısır, taneleri öğütülüp un haline getirilerek mısır ekmeği ve muhlama gibi yiyeceklerin yapımında kullanılmaktadır. Mısırdan başka fasulye bu yörede önemli bir besin maddesidir. Fasulye, yemeklik kullanımın yanı sıra taze olarak kavrulup "tavali" denen ve yörede çok sevilen yiyeceğe dönüşür. Turşusu kurularak saklanan fasulye, kış boyunca da Rize mutfağından eksik olmaz. Karalahana yapraklarından yapılan sarma ve karalahana yemeği yörenin sevilen ve tanınmış yiyecekleridir. Rize'de beyaz et tüketimi geçmiş yıllara kadar kıyı kesimlerinde hamsi, yüksek kesimlerde derelerden avlanan balıklardan sağlanırdı. Tavuk eti çok tercih edilmezdi. Yörede yetiştirilen kabaklar, daha çok tatlı yapımında kullanılır. Tatlı yapımında kullanılan bir başka ürün de Rize ve çevresinde yetişen siyah, kokulu üzümdür. Üzüm suyu ve mısır unundan yapılan "pepeçura" yöreye has lezzetlerden biridir.
Hayvancılıktan elde edilen ürünler daha çok kahvaltı sofralarını çeşitlendirir. Kahvaltılarda tereyağı, yemeklerde de yoğurt sofralarda mutlaka bulunur. "Koleti" ve "minci" başlıca peynir çeşitleridir. Üzüm ve bazı meyvelerden yapılabilen pekmez; arıcılık faaliyetlerinin verimi olan bal Rize sofralarında görülen gıdalardır.
Yöre mutfağının karalahana yemeği, karalahana sarması ve muhlama gibi meşhur yemeklerinden başka, Rize simidi de yörenin bilinen ürünlerinden biridir. Yörede "çikli" de denen Rize simidi, susamsızdır. Özellikle şehir içinde terminalde Rize'ye yeni gelen ve Rize'den ayrılmak üzere olanların almadan geçmedikleri ürünlerden biridir.
Rize'ye özgü bir yemek olmadığı halde Rize'nin en meşhur lokantalarından biri olan Hüsrev, etli kurufasülyesiyle meşhurdur.


© lezzetler.com tarif no:154473 | adı:Rize Yemek Kültürü | gönderen:OlurMuOlur | indirme tarihi:03.05.2024 - 03:01