Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ETLİ KUSKUS PİLÂVI


350 gram kuskus
16 bardak su
silme 3 çorba kasığı tuz
Eti için:
1/2 kilo koyun eti
3 çorba kaşığı sadeyağ
2 baş soğan
2 iri domates veya 1/2 kahve fincanı domates salçası
2 bardak et suyu
yeteri kadar tuz ve karabiber
Üstüne dökmek için:
2+1/2 çorba kaşığı sadeyağ

Bir tencereye 3 çorba kaşığı sadeyağla çentilircesine ince doğranmış soğanı koyup tencereyi orta ısılı bir ateşe oturtmalı. Tahta kaşıkla kavurmalı. Soğanların rengi dönünce kuşbaşı kesilmiş eti içine atmalı ve tencerenin ağzını örtmeli.
Vakit vakit karıştırarak eti suyunu salıpta çekinceye kadar pişirmeli. Sonra kabuğu soyulduktan, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra küçük parçalara doğranmış domates ve. ya 1 çorba kaşığı suda eritilmiş domates salçasını katmalı. Tuzunu ve biberini serp-meli. Yarım bardak da su döktükten sonra etleri pişmeye bırakmalı. Her yarım saatte yarım bardak su katarak etleri iki saat hafif ateşte pişirmeli. Etler yumuşayıp da pişince tencerede ancak üstlerini kaplayacak kadar su kalmalıdır. Eğer daha az su kalmışsa yeteri kadar kaynar su katıp bir taşım daha kaynatmak gerekir. Bir başka tencereye 16 bardak suyla üç çorba kaşığı tuz katmalı. Tuzlu su kayna, maya başlayınca kuskusları içine atıp beş dakika kadar haşlamalı. Sonra tenceredeki-leri ince delikli bir süzgece boşaltmalı. Kuskusun suyu süzülünce bunu içinde 1 -1 1/2 bardak kadar su kalmış ve iyice yumuşamış olan etlerin üstüne dökmeli.
Hepsini iyice karıştırdıktan sonra kuskuslar suyunu çekip de iyice yumuşayıncaya kadar yani 15-20 dakika kadar önce ortadan kuvvetli, sonra hafif ateşte pişirmeli. Kuskus pişince ikibuçuk çorba kaşığı sa. deyağı ateşte kızdırıp kuskusun üstüne dökmeli. Şöyle bir harmanladıktan sonra köz ateşinde 15 dakika demlendirmen. Sonra karıştırıp servis tabağına aktarmalı ve sofraya çıkarmalı.




© lezzetler.com tarif no:13475 | adı:ETLİ KUSKUS PİLÂVI | gönderen:rıza | indirme tarihi:07.05.2024 - 03:46