Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


RAMAZAN SOFRALARI


Anadolujet Magazin

Ramazan ayı gönüllere huzur, sofralara bereket getirir. Sofraya yalnız oturulmaz, ikramın ardı arkası kesilmez. İftarı başka güzeldir, sahuru başka.
Ramazan sofraları çeşitleriyle, hazırlığıyla adeta bir şölene benzer. İftara anlam katan yiyeceklere topluca “iftariyelik” denir. Neler yoktur ki içinde!
Öncelikle mübarek bir gıda olan hurma, içeceklerin en hayırlısı zemzem ve zeytin gelir tüm çeşitleriyle; yeşili, selesi, kırması, kalamatası… Üzerlerine amber rengi zeytinyağı gezdirilmiş ve limonla terbiye edilmiş hâliyle sofrada arzı endam ederler. Reçel çeşitleri adeta bir resmigeçit yapar: Vişne, çilek, okka gülü, ağaç kavunu, turunç… Sayın sayabildiğiniz kadar. Kuşgömü pastırma da iftariyeliklerin olmazsa olmazlarındandır… Bilip de yapabileni kaldıysa “yumurta-i hâkanî” şayan-ı tavsiyedir.
İftar sofrasının olmazsa olmazı ise üzerinde dumanı tüten bir tas çorbadır. Anadolu’nun pek çok yerinde akşam ezanının okunmasıyla sofraya oturulur, besmelelerle iftar edilir ama yemeğe devam edilmez. Akşam namazı için ara verilir. Ramazan ayında sofra uzun süreceği için akşam namazı vakti çıkmadan eda edilir. Ana yemeğe ise namazdan sonra geçilir.
Ramazan, bireysel bir ibadet ayı olduğu kadar toplumsaldır da. Sofraya yalnız oturulmaz, ikramın ardı arkası kesilmez. Gün boyu boş kalan midelerin rahatı için bu aya özgü menüler, sofra adabı ve erkânı oluşmuştur yüzlerce yıl boyunca.
Önce iftar edilir bir yudum zemzem ya da suyla, ardından hurma, zeytin gibi iftarlıklarla girizgâh yapılır. Vakit bu ayda hızla akar. Bu iftariyeliklerden sonra vaktikerahet olmadan akşam namazı eda edilir. Artık mide ana yemeklere hazırdır. Asıl sofra zamanıdır.
Mis gibi tereyağı kokuları tüte tüte gelen çorba iştahları açar. Mevsimine göre ana yemekler geçit resmine katılır. Yemeğin nihayeti bir şükür duasıdır: “Allah bize lütfetti, şükür elhamdülillah; nimetine gark etti şükür elhamdülillah…”
Ramazanın sonlarına doğru bir hüzün sarar, rahmet ayının biri daha bitmek üzeredir. Hoş geldinlerle karşılanan ramazan elvedalarla uğurlanır.




© lezzetler.com tarif no:125765 | adı:Ramazan Sofraları | gönderen:berat özgün | indirme tarihi:27.04.2024 - 10:38