Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


BÖRÜLCE PİYAZI


Vedat Başaran

200 gr. börülce
2 adet domates
¼ demet taze nane
½ demet maydanoz
4-5 adet taze soğan
2 adet sivri biber
1 adet limon
1 adet kuru kırmızı soğan
Çekirdeği alınmış siyah bütün zeytin
1 adet yumurta
1½ tatlı kaşığı kırmızı pul biber
4 yemek kaşığı sirke
Tuz
Karabiber / Arzuya göre
1 su bardağı zeytinyağı

Börülceleri en az 6 ile 8 saat soğuk suda bekletin. Suyun üzerinde kalan taneleri ayıklayın. Süzüp, akan suyun altında yıkayın. Geniş bir tencerede, yeterince su koyup pişirin.
Biberlerin çekirdek yataklarını temizleyip, ince ince doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyun. Çekirdeklerini temizleyip küçük küpler halinde doğrayın. Kuru soğanı, piyaz doğrayın. Tuzla ovalayıp sudan geçirin. Taze soğanları ince ince kıyın. Maydanoz ve naneleri de yıkayıp kuruladıktan sonra aynı şekilde hazırlayın. Limonu sıkıp, suyunu büyük bir kabın içine boşaltın. 4 yemek kaşığı sirke, 1 su bardağı zeytinyağı ilave edip iyice çırpın.
İstenen dirilikte pişen börülcelerin suyunu süzüp, akan suyun altında iyice yıkayın. Hazırladığınız kuru soğan, taze soğan, yeşil biber, domates, maydanoz ve naneyi börülcelerin üzerine dökün. Karabiber, 1½ tatlı kaşığı tuz, arzu edilirse 1½ tatlı kaşığı kırmızı pul biber ilave edip; limon suyu, sirke ve zeytinyağı ile hazırladığınız sosu döküp iyice karıştırın. Malzemelerin aromalarının birbirine karışması için 30 dakika bekletin. Haşlanmış yumurta dilimleri ve çekirdeği alınmış siyah zeytin taneleri ile bezeyip servis yapın.

Not: Suda bekleme süresini kısaltmak için suda kaynama noktasına kadar ısıtıp, 2 dakika kaynattıktan sonra ocağın altını söndürüp bir saat bekletin.


© lezzetler.com tarif no:116345 | adı:Börülce Piyazı | gönderen:lezzet yolu | indirme tarihi:01.05.2024 - 20:38