Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


KRUVASAN


400 gram beyaz ekmek unu
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı instant kuru maya
150 gram oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
1 adet yumurta (çırpılmış)
175 ml. su
1 yumurta sarısı (üstüne sürmek için)

1. Unu geniş bir kaseye alıp tuz, pudra şekeri ve mayayı ekleyin. Tereyağının 25 gramını ince ekmek kırıntısı haline gelecek şekilde parmak uçlarınızla unlu karışıma ekleyin. Önce çırpılmış yumurtayı, sonra ılık suyu ekleyip yumuşak bir hamur yapın.
2. Hamur pürüzsüz ve esnek olana kadar 5 dakika yoğurun. Derin bir kaba alıp üzerini yağlanmış streç film ile kapatın. İki katına çıkana kadar ılık bir yerde bekletin.
3. Kalan tereyağını iki adet yağlı kağıt arasına 30 x 7 cm. boyutunda bir dikdörtgen olacak şekilde yerleştirin. 10 dakika dondurun.
4. Hamuru hafif unlu bir yüzeye alıp iyice yoğurun. Tereyağı tabakasının kenarından 2.5 cm daha geniş olacak şekilde merdane ile açın.
5. Tereyağını yağlı kağıttan ayırıp hamurun üzerine yerleştirin. Hamurun dar kenarından 1/3 kısmı katlayın, sonra diğer uçtaki 1/3 kısmı bunun üzerine katlayın. Hamur paketini yan çevirin, merdane ile açma ve katlama işlemini tekrarlayın.
6. Hamuru yağlı kağıda sarıp 10 dakika buzdolabında bekletin. Açma ve katlama işlemini iki kere daha tekrarlayın. Her defasında hamuru yan çevirmeyi unutmayın. 20 dakika buzdolabında bekletip merdane ile açın ve iki kere daha katlayın. Yine 20 dakika buzdolabında bekletin.
7. Hamuru 25 x 37 cm ebatlarında bir dikdörtgen olacak şekilde merdane ile açın. 6 adet kareye bölün. Sonra her kareyi iki üçgene bölün. Üçgenleri rulo yapıp yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin. Yağlanmış streç film ile üzerlerini kapatın ve 45 dakikada ılık bir yerde bekletin.
8. Streç filmi kaldırıp üzerlerine 1 çorba kaşığı suyla karıştırılmış yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 18Ö derece fırında üzerleri kızarana kadar 10 dakika pişirin.




© lezzetler.com tarif no:109455 | adı:Kruvasan | gönderen:Göksen | indirme tarihi:05.05.2024 - 11:49