Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


LAHMACUN (KAHRAMANMARAŞ)


Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan


Yarım kg kuyruk yaglı kıyma
2 sogan
3-4 diş sarımsak
1 bağ maydanoz
1 yemek kasıgı biber salçası
1 çay kasıgı karabiber
1 tatlı kasıgı pul biber
3 yemek kasıgı yemeklik yag
Tuz

İçin hazırlanısı:
Bol kuyruklu lâhmacun yumusak olur. Ayrıca yağ koymaya pek gerek kalmaz. Yarım kg kuyruk yaglı kıyma hazırlanır.
Lâhmacunda kıyma/yesillik oranı 1/1 olmalıdır. Bu orana baglı kalınarak 2 sogan, 3-4 diş sarımsak, 3-tane olgun ve kırmızı domates, 5-6 yesilbiber, 1 bağ maydanoz çok ince dogranır.
Üzerine 1 yemek kasıgı biber salçası, tuz, karabiber, pul biber konur (Fazla acılı isteyenler yaprak biberi artırırlar). İstenirse biraz yağ konur.
Yukarıdaki malzemeler iyice karıstırılır. Bir tepsiye konduktan sonra temiz bir beze çıkınlanarak ya da bir kâgıtla kapatılarak fırına gönderilir.
Fırında mayalı hamurlar incecik açılır ve üzerlerine iç konarak ve avuç içiyle yassılanarak düzgünce yayılır. Özel fırıncı kürekleriyle fırına sürülür.
Evlerde pek uygulanmasa da çarsı lâhmacunlarında içe az patlıcan (çok ince dogranmış olarak) konur. Böyle lâhmacunlar yumusak düser.
Lâhmacunun yanında salata ve ayran bulundurulur. Lâhmacunun arasına koymak için de pervaz hazırlanmalıdır. Lâhmacunun arasına koymak için sögürme de pisirilebilir.

Not: Yarım yüzyıl öncenin Maraş’ında lâhmacun denmez, börek denirdi ve biraz daha küçük yapılırdı. Bu islerle ugrasanlara börekçi denirdi. Simdilerde Maras’ta da lâhmacun denmektedir. Lâhmacun Arapça leh ve macun sözcüklerinin birlesmesinden olusmuş olup etli hamur anlamına gelir. Kentimizde lâhmacun çarsı fırınlarında, lokanta fırınlarında yapılmaktadır. Bir kasaba lâhmacun söylediginizde etini ve sebzesini hazırlar, fırına vererek pisirtir. Cenaze yemekleri gibi toplumsal yemeklerde lâhmacun göndermek hem hazırlamak açısından, hem de yiyenler açısından bulasık yıkama sıkıntısı olmadıgı için öteki yemeklere yeglenmektedir.


Fotoğraf "Murat Çelik" tarafından gönderildi. 25.04.2020


© lezzetler.com tarif no:107683 | adı:Lahmacun (Kahramanmaraş) | gönderen:Göksen | indirme tarihi:19.05.2024 - 04:45