Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


KAHRAMANMARAŞ MUTFAĞINDA ÇORBALAR


Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan


“Türk toplumu çorbayı en güzel pisiren toplumdur.” dense abartılmış sayılmaz.
Pahalı lokantalardan tutun da Anadolu’muzun herhangi bir obasındaki yörük kadınının pisirdigi çorbaya dek doyulmaz bir lezzet vardır.
Kâgıt üzerinde Çin ve Fransız mutfaklarından sonra Türk mutfagı gelmektedir.
Çin mutfagı bilindigi gibi ününü böcek yemeklerinin zenginligine borçludur. Ayrıca Çin lokantalarının önünden, kokudan geçilmedigi, tam tersine Türk lokantalarının önünün mis gibi koktugu, dış ülkeleri sık gezenlerimizce anlatılmaktadır.
Yalnızca çorbalar açısından bir sıralama yapılmış olsaydı kusku duymadan, Türk çorbalarının ilk sırayı alacagını söyleyebilirdim.
Türk mutfagının zengin çorbalarından Maraş mutfagına geçecek olursak;
K.Marasta çorbalar süzülmez. Taneleriyle birlikte, dahası biraz da katı olarak servis yapılır.
Çorbalarımızın bir kısmında kullanılan ve “katkıntılı” denilen malzeme 1 su bardagı kırmızı mercimek,1 su bardagı yarma (dövme), 1 çay bardagı nohut oranındadır. Katkıntılı önceden hazırlanarak (eskiden) bez torbalara, simdilerde cam kavanozlara konarak saklanır.
Tarhana çorbası için kullanılan tarhana,tarhananın kırıntılarıdır. Bilindigi gibi tarhananın geniş plâkalar seklinde olanları suya ıslandıktan sonra ceviz ya da bâdemle yenir. Tarhananın kırıntıları ise çorbada kullanılır.
Katkıntılının dısında nohut kullanılacaksa nohutlar aksamdan ıslanır.


© lezzetler.com tarif no:106991 | adı:Kahramanmaraş Mutfağında Çorbalar | gönderen:Göksen | indirme tarihi:11.05.2024 - 20:16