Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


PİSİ BALIĞI


İBB Su Ürünleri Hali Müdürlüğü

Vücut üstten ve alttan yassılasmıstır. Gözler vücudun sağ tarafında olup, gözlerin bulunduğu sırt yesilimsi veya sarımsı kahverengi lekelerle kaplıdır. Sırt yüzgeci basta gözden, kuyruk yüzgeci kaidesine kadar devam eder, kuyruk yüzgeciyle birlesmez. Üst kısmının rengi esmer, kısmen kahverengi, koyu noktalı, alt tarafı ise beyazdır. Vücut küçük pullarla kaplıdır. Yan çizgi gözün bulunduğu tarafta göğüs yüzgeci etrafında kıvrımlıdır. Sırt ve anüs yüzgeçleri kuyruk yüzgecine ulasmaz.
Pisi balıkları, yeterli miktarda yiyecek buldukları kumlu deniz tabanlarında yasayan yassı balıklardır. Ancak yetiskin pisi balıkları yumurtalarını bu bölgede bırakacak olurlarsa, akıntılar savunmasız yumurtaları güvenli yerlerinden uzağa tasıyacaktır. Bu nedenle pisi balıkları akıntıya karsı yüzerek, suyun daha derin olduğu baska bir yere doğru göç ederler. Bu göç sırasında 60 milyon pisi balığının yumurtlamak üzere toplandığı tahmin edilmektedir.
Güvenlikli sularda yumurtadan çıkan yavru yassı balıklar deniz yüzeyinde kalarak bir ay kadar beslenirler ve gelisirler. Bir ayın sonunda akıntıyla beraber sürüklenerek beslenme bölgesine geri gelirler. Bu süre içinde yavru pisi balıkları ebeveynlerine benzeyen balıklar haline gelmislerdir. Onlar da büyük balıklar gibi su dibine inerler ve orada yasamlarını sürdürürler. Büyüklüğü ortalama 20-25 cm dir, maksimum 50 cm olur.

ÜREME DÖNEMİ: Pisi balığı aralık-ocak aylarında yoğun olmak üzere kasım-subat aylarında 7-13 °C arasında ürer. İlk üreme yası disi pisi balıkları için 2 olarak tespit edilmis olup, bu yastaki disi pisilerin boyu ortalama 22 cm civarındadır.
AV YASAĞI: 15 Subat-15 Mart tarihleri arasında avcılığı yasaktır.
TÜKETİM ŞEKLİ: Kalkan ve dil balığı gibi tüketilebilir.




© lezzetler.com tarif no:106479 | adı:Pisi Balığı | gönderen:Göksen | indirme tarihi:17.05.2024 - 04:23