Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


YOĞURTLU MARUL AŞI (GAZİANTEP)


Gaziantep Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi

500 gr. Kemikli yağsız et
2-3 adet büyük marulun dış yaprakları
Yarım bardak haşlanmış nohut (arzu edenler)
1 Adet kuru soğan
2 Su bardağı süzme yoğurt
1 Adet yumurta
1 Yemek kaşığı tereyağı veya sadeyağ
1 Yemek kaşığı kuru nane
1 Çay kaşığı karabiber.

Tencereye konan etin üzerine aşacak kadar soğuk su ilave edilir. Kaynara çıkınca yüzündeki köpüğü alınır. İnce kıyılmış soğan ve nohut ilave edilip yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuzu ilave edilir. Marulun dışındaki kalın saplı kısımları çıkarılıp yıkanır. Yumuşak kısımlarından ayırtılan sert kısımları enine 2-3 cm. uzunluğunda doğranıp tencereye konulur. Hafif yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30-35 dk. pişirilir. İçine hafif yumurta ile karıştırılan yoğurt ısıtılıp ilave edilir. Tuzu ilave edilerek, bir taşım kaynatılıp üzerine tavada ısıtılan yağ ile nane ilave edilir. Karabiberi eklenir.

Not: Eskiden ilk baharda sebze çeşiti bulmak zordu. Yoğurt ve marul ise bol bulunurdu. İşte o günlerde yapılan bir yemektir. Otantik değeri olan, unutulan bir yemek. Gaziantep’ te marulun yaprakları, bahar aylarında üzüm pekmezine batırılarak, yemek sonrası meyve veya tatlı niyetine yenir. Yanında bulgur pilavı tavsiye edilir.




© lezzetler.com tarif no:130743 | adı:Yoğurtlu Marul Aşı (Gaziantep) | gönderen:esra yol | indirme tarihi:15.06.2024 - 21:11