Patlıcan Musakka (Gaziantep)
Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası
1 kg patlıcan
300 g kıyma
1 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı
1 adet soğan
1 adet domates
2 adet sivri yeşilbiber
1 çay bardağı mugaşşer
1 yemek kaşığı domates salçası
1,5 tatlı kaşığı tuz
0,5 tatlı kaşığı karabiber
0,5 tatlı kaşığı yenibahar
Kızartmak için bol sıvıyağ
Patlıcanları alacalı soyun. Patlıcanları enine yuvarlak bir parmak kalınlığında dilimleyin ve kızgın yağda kızartın. Kızartırken tavaya bir seferde çok fazla patlıcan koymamaya dikkat edin, aksi takdirde çok yağ çeker.
Bu arada soğanları ve biberleri ince ince kıyın. Domatesleri soyun ve küçük doğrayın. Bir tavada kıymayı kendi yağında kavurun. Kıyma suyunu salıp çekince yağ, soğan ve biberleri ekleyip kavurmaya devam edin. Soğanlar iyice ölünce domatesleri ekleyin.
Domates suyunu biraz çekince haşlanmış mugaşşeri ekleyin. Tuz, karabiber ve yenibaharı da koyup karıştırın.
Kenarlı bir tepsiye alta kızarttığınız patlıcanları dizin, üstüne de kavrulmuş kıyma karışımını yayın. Salçayı sıcak suda ezerek yemeğe katın. Su yemeğin yüzüne çıkmayacak kadar ayarlanmalıdır. Gerekirse tuzunu ve baharatını tekrar ayarlayın. Kapağını kapatarak hafif suyunu çekinceye kadar pişirin.
Not: Patlıcanları kızartmadan çiğden de yapabilirsiniz. Mugaşşer koymayabilirisiniz. Musakka, Gaziantep'te patlıcan başta olmak üzere kabak, haylan kabağı, acur, domates ve havuç gibi pek çok sebze ile yapılabilir. Patlıcanın tazesi olmadığı zaman kurusu da kullanılabilir. Kıymasını kavurmayıp çiğ olarak köfte gibi top top patlıcanın üstüne dizerseniz sıkmalı musakka olarak adlandırılır. En özel musakka ise bahar zamanı nadir bulunan yer mantarı keme ile yapılır.