Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ARAP KÖFTESİ (GAZİANTEP)


Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası


400 g çiğ köftelik yağsız kıyma
4 bardak ince köftelik bulgur (simit)
1 adet soğan
2 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı karabiber
1/2 tatlı kaşığı yenibahar
2-3 yemek kaşığı sadeyağ veya zeytinyağı
1 yemek kaşığı pul kırmızıbiber

Soğanı çok ince doğrayın. Yoğurmak için uygun bir tepsi veya leğende köftelik bulgur, soğan, yenibahar, kırmızıbiber, karabiber ve tuzu karıştırın. Yoğururken azar azar yeteri kadar (yaklaşık 2 bardak) su ekleyin.
Eti ekleyin ve köfte harcı sakız gibi olana dek yoğurmaya devam edin. Bu işlemi karışımı iki kere kıyma makinesinden geçirerek kolaylaştırabilirsiniz.
Elinizi ıslatıp, karışımdan fındıktan biraz iri parçalar kopararak bilye gibi yuvarlayın.
Tencerenin dibine biraz su koyun ve kaynatın. Kaynayan suyun üstüne bir süzgeç yerleştirerek köfteleri süzgece koyun. Kapağı kapalı olarak köfteleri buharda 15 dakika kadar pişirin. Köfteleri tuzlu kaynar suda da haşlayabilirsiniz.
Köfteler haşlanınca geniş bir tavada yağı ısıtın. Pişen köfteleri yağda biraz silkeleyin ama kızartmayın. Servis yaparken üzerine kırmızıbiber ekin.

Not: Arap köftesi, mevsimine göre çok çeşitli şekillerde yapılır. Yoğurtlu, cacıklı, domatesli, sarımsak soslu olarak hazırlanır. Yanında genellikle yoğurtlu dövme çorbası veya şirinli çorba sunulur. Yeni doğum yapmış annelere, sütü bol olsun diye Arap köftesi, özellikle de sebzelisini yapmak gelenek olmuştur.




© lezzetler.com tarif no:88212 | adı:ARAP KÖFTESİ (Gaziantep) | gönderen:AyGölgesi | indirme tarihi:12.05.2024 - 02:25