Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ESNAF MUTFAĞI


THY Skylife

Ülkemizde yüzlerce yıllık köklü geçmişi olan esnaf lokantası lezzetleri, hem halkımızın hem de ülkemizi ziyaret eden turistlerin ilgisini giderek daha fazla çekiyor.
Fazla gösterişli olmayan mekânlarda pişen günlük tencere yemeklerinden oluşan esnaf lokantalarının mönüleri, mevsimsel ürünlerle yapılan halk yemeklerinden oluşur. Esnaf ve halk yemekleri mutfağı bu mevsimselliği nedeniyle önemli gastronomik değerler barındıran bir zenginlik olarak karşımıza çıkıyor. Bulunduğu yerin etrafındaki işyerlerinde çalışan kitlenin, dükkân sahibi esnafın ağırlıklı olarak öğle yemeklerinde gittikleri bu mekânlarda tazelik ve fiyat uygunluğu esastır. Esnaf lokantasında daimi müşteriyi elde tutmak için yemekler her zaman taze ve ekonomik olmak durumundadır. Bu nedenle menüleri, mevsiminde bol ve hesaplı bulunan sebzeler oluşturur. Bu da aslında günümüzün sağlıklı beslenme değerine doğal olarak denk düşen bir beslenme alışkanlığını ortaya çıkarır.
Türkiye’de 19. ve 20. yüzyıl başlarına ve o dönem kaynaklarına bakıldığında bu coğrafyada çok ileri bir gastronomi zevki ve gelişmiş bir mutfak kültürü olduğunu görmekteyiz. İstanbul’un halk yemekleri yapan kadim esnaf lokantalarında bu gelişmiş mutfak kültürünün izlerini halen görebilmek sevindirici bir husus. Türkiye’de yemeğin sosyal, estetik ve sağlık değerleri barındıran bir bütün olduğu algısı, özellikle doksanlı yıllardan itibaren kıyaslanmayacak bir ilerleme yaşadı. Bu noktada önemli olan lezzet ve sağlığı bir arada barındıran esnaf ve halk yemeklerinin sunumunun da kaliteli ve uluslararası standartlarda yerine getirilmesi. Böylelikle mutfağımızın geleneksel değerleri hak ettiği küresel bilinirlik ve talebe ulaşacaktır.


Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 29.05.2023


© lezzetler.com tarif no:82744 | adı:Esnaf Mutfağı | gönderen:Cankat | indirme tarihi:08.05.2024 - 14:13