Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


SOS ŞORON


4 adet orta boy domates
1 bağ ince kıyılmış, temizlenmiş maydanoz yaprağı
500 gram erimiş, suyu alınmış tereyağı
1 kahve fincanı sirke
1 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan
10 adet ezilmiş tane karabiber
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 kahve fincanı su
1/2 limonun suyu
4 adet yumurta sarısı

1) Domatesin kabuklarını soyup, çekirdeklerini ve suyunu hafif sıkıp atınız. Bir tahta üzerinde domatesleri ince kıyarak küçük bir kaba koyup orta ateşte içinde hiç su kalmayıncaya kadar pişiriniz. Ateşten alınız.
2) Tereyağını bir kap ile sıcak suyun içine oturtup benmaride eritiniz ve üzerindeki köpüğü alıp atınız. Sonra hiç karıştırmadan üzerinden alarak (ayranını bırakarak) başka bir kaba koyunuz, ılık olarak muhafaza ediniz.
3) Sirkeyi, soğanı ve tane karabiberi küçük bir tencerede sirke tamamen kayboluncaya kadar kaynatıp çektirerek ateşten alınız.
4) İçine, tuz, su ve limon suyunu ilâve ediniz ve yumurta sarısını da ekleyip, yumurta çırpma teliyle devamlı ve dikkatlice karıştırarak ocağın üzerinde sıcak suyun içine oturtulmuş olarak yumurta iyice sert-leşinceye kadar vurunuz; öyle olmalıdır ki, teli biraz kaldırınca telden yumurtanın üzerine düşen yumurta parçaları kalıp gibi kalmalıdır.
5) Sonra sıcak suyun içinden çıkarıp bir masa üzerinde tereyağını içine sicim gibi akıtarak ve devamlı karıştırarak yumurtaya yedirip bir tülbentten veya ince süzgeçten süzdürünüz.
6) Hazırladığınız domatesi ılık olarak ve maydanozu ilâve edip karıştırınız. Sos servise hazırdır.


© lezzetler.com tarif no:79712 | adı:SOS ŞORON | gönderen:im | indirme tarihi:06.05.2024 - 13:47