Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ZONGULDAK YEMEKLERİ


Anadolujet Magazin

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra ilan edilen ilk ili olan Zonguldak, çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapan köklü bir geçmişe sahip. Kıyı kesimlerinde deniz ürünlerine ilaveten iç kesimlerinde de tarım ve hayvansal yiyecekler ilin yemek kültürünü zenginleştiriyor.
Zonguldak ormanlarında yetişen kuzu kestanesinin lezzetine doyum olmaz. Kestanenin yanı sıra yörenin kestane balı da çok özel bir tattır. Koyu renkli ve tadı acımsı olan bu bal cinsi zengin içeriği nedeniyle gençlik iksiri olarak adlandırılır. Zonguldak ve çevresindeki ormanlık arazide kestanenin yanı sıra kızılcık, böğürtlen, muşmula, kuşburnu, fesleğen, defne, dağ çileği ve karayemiş yetişir.
Yöre halkı ormanın bu zengin tatlarından sofralarında bolca yararlanır.Özellikle de Karadeniz Ereğli’de Osmanlı döneminde de itibar görmüş adını da buradan alan kokulu ve son derece lezzetli Osmanlı çileği yetişir. Sofralarda un ve mısır unundan yapılan yiyecekler yöre mutfağının temel taşlarındandır. Ovmaç, kesme, pumpum ve öğre çorbası, hüpbülü şalgam yemeği, cimcük makarna, gırtıl, beddam mancar, sirkeli bambam, çükündür mancarı, tıntış, laylanga, hodan kavurması, unlu gulu gulu, kirli ayşe, merdane tatlısı ve güccek yörenin özgün tatlarındandır.


© lezzetler.com tarif no:79269 | adı:Zonguldak Yemekleri | gönderen:Cankat | indirme tarihi:24.04.2024 - 03:25