Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


BÜYÜK AİLE KEKİ


6 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
2 su bardağı tozşeker (ölçünün yansı için esmer şeker kullanılabilir)
1 su bardağı sıvıyağ
200 gr bitkisel margarin (oda sıcaklığında yumuşamış olmalı)
1 su bardağı ılık süt
3-4 tepeleme yemek kaşığı kakao (250 gr bitter çikolata da kullanılabilir)
2 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
1 paket hazır süt kreması (200 ml)
4 su bardağı un

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar derin kaba kırılır. Tozşeker, varsa kahverengi tozşeker ve oda sıcaklığında beklemiş olan yağ eklenip mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika, krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Sıvıyağ, krema ve sıcağa yakın süt ilave edilip kakao ve vanilya katılır. Mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika daha çırpmaya devam edilir.
Diğer taraftan, kabartma tozu ve un başka kaba aktanlıp elle karıştırılır. Unlu karışım tel süzgeçten geçirilerek yumurtalı karışıma aktarılır. Mikser yardımıyla çırpılarak malzemeler iyice karıştınlır.
30-35 santim çapında yuvarlak bir kalıp, en büyük boy kare borcam ya da büyük bir dikdörtgen kalıp 3-4 yemek kaşığı sıvıyağla iyice yağlanır.
Hazırlanmış olan koyu boza kıvamındaki hamur yağlanmış kalıba aktarılır.
Kek, 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanmış fırında iyice kabarıncaya kadar, en az 45 dakika pişirilir. Kürdan keke batınlarak pişip pişmediği kontrol edilir. Kürdan temiz çıkarsa kek pişmiş demektir. Pişen kek fırından çıkarılıp soğuması beklendikten sonra dilimlenerek servise sunulur.

Not: Kek kakao yerine rendelenmiş bitter çikolata da katılabilir. İstenirse 1 paket hazır süt kreması ve küçük parçalara ayrılmış 240-250 gr bitter çikolata kısık ateşte eritilir ve hazırlanan bu sos kekin üzerine gezdirile-bilir. Üzerine bol hindistancevizi serpilmeli.


© lezzetler.com tarif no:74766 | adı:Büyük Aile Keki | gönderen:dobik | indirme tarihi:03.05.2024 - 06:07