Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


YONCA ÇÖREKLERİ


180 gr (1 su bardağı) kuru kayısı (ince doğranmış)
15 gr taze (yaş) maya
60 gr (1/4 su bardağı) + 1 çay kaşığı şeker
1+1/4 su bardağı ılık süt
1/2 kg (4 su bardağı) un
1 tatlı kaşığı tuz
90 gr (16 çorba kaşığı) + 2 tatlı kaşığı tereyağı (eritilmiş)

Kayısıları küçük bir kaseye koyup, üstlerine ılık su dökünüz. Kayısıları 30 dakika beklettikten sonra süzüp bir kenara bırakınız.
Bu arada mayayı küçük bir kaseye ufalayıp, 1 çay kaşığı şekeri ekleyerek çatalla eziniz. 1/4 su bardağı ılık süt katıp kabartınız. Kaseyi sıcak ve esintisiz bir yerde 15 - 20 dakika, mayalı karışım köpüklenip kabarıncaya kadar bekletiniz.
Unu, kalan 60 gr (1/4 su bardağı) şekeri ve tuzu ısıtılmış büyük bir kaseye eleyiniz. Ortasında bir çukur açıp, mayalı karışımı, kalan 1 su bardağı ılık sütü ve 60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı ekleyiniz. Parmaklarınızla ya da bir spatulayla unu yavaş yavaş sulu harcın içine çekiniz. Bütün un karışıp, hamur kasenin kenarından ayrılana kadar karıştırmaya devam ediniz.
Hamuru hafifçe unlanmış tezgaha çıkarıp 10 dakika yoğurunuz. (Hamur yapışırsa tezgahı yeniden hafifçe unlayınız. Hamuı pürtüksüz ve esnek olmalıdır.)
Büyük kaseyi çalkalayıp iyice kuruladıktan sonra, hafifçe yağlayınız. Hamuru bir top haline getirip kaseye koyunuz. Kaseyi temiz ve nemli bir bezle örterek sıcak ve esintisiz bir yerde 1-1,5 saat, hamur kabarıp 2 kat olana kadar bekletiniz.
Kalan 2 çorba kaşığı tereyağla 24 çörek kalıbını yağlayıp, bir kenara bırakınız. Kabarmış hamuru unlanmış tezgahta biraz açıp, üstüne suda bekletilmiş kayısıları serpiniz. Kayısıları hamura bastırıp, 7-8 dakika kadar yoğurunuz. Avuç içlerinizle bastırarak çok küçük 72 top yapınız. Her çörek kalıbına 3 top yerleştirip, kalıpları sıcak, esintisiz bir yerde yeniden 45 - 60 dakika, hamur kabarıp hemen hemen 2 misli olana ve kalıpları doldurana kadar bekletiniz.
Önce fırınınızı yüksek sıcaklığa (220° C) getirip, ısıtınız.
Bir fırçayla hamuru, kalan 2 tatlı kaşığı eritilmiş tereyağla yağlayınız. Kalıpları fırına koyup 15 - 20 dakika, çöreklerin üstü nar gibi kızarana kadar pişiriniz.
Kalıpları fırından alınız. Çörekleri tel ızgaraya çıkarıp, biraz ılındırdıktan sonra servis ediniz.


© lezzetler.com tarif no:70878 | adı:YONCA ÇÖREKLERİ | gönderen:bitmeyen şarkı | indirme tarihi:20.05.2024 - 02:10