Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


VİŞNELİ TART (KOMPOSTODAN)


240 gr (2 su bardağı) un
1 kahve kaşığı tuz
4 tatlı kaşığı şeker
60 gr (4 çorba kaşığı) + 1 tatlı kaşığı tereyağı
60 gr (4 çorba kaşığı) margarin
2 yumurtanın sarısı
1-2 çorba kaşığı çok soğuk su
1 kg vişne kompostosu (konserve)
3 tatlı kaşığı şeker
1 kahve kaşığı vanilya
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 yumurtanın akı (hafifçe çırpılmış)

Un ve tuzu orta boy bir kaseye eleyiniz. Şekeri katıp karıştırınız. 60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı ile margarini, bıçakla küçük parçalara kesip, una katınız. Parmaklarınızla yağları una, karışım ekmek içi görünümü alana kadar yediriniz. Karışımın ortasında çukur açıp, yumurta sarıları ile 1 çorba kaşığı soğuk su koyunuz. Unlu karışımı bıçakla, yumurta sarılarıyla karıştırınız. Ellerinizle pürtüksüz bir hamur elde edene kadar yoğurunuz. (Hamur çok kuruysa 1 çorba kaşığı daha soğuk su katınız.) Hamuru top yapıp, alüminyum kağıda sararak, 15 dakika buzdolabında soğutunuz.
Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (190° C) getirip, ısıtınız.
Orta boy bir tart kalıbını, kalan 1 tatlı kaşığı yağla yağlayıp, bir kenara bırakınız. Vişneleri süzüp, suyundan 3/4 su bardağı ayırınız. Vişne tanelerinin çekirdeklerini çıkarınız. Ayırdığınız 3/4 su bardağı komposto suyu, şeker ve vanilya esansını orta boy bir tencereye koyup, orta ateşte kaynatınız. Çekirdekleri çıkarılmış vişne tanelerini ekleyip 2 dakika daha, vişneler iyice ısınana kadar pişiriniz.
Tencereyi ateşten alıp, mısır nişastasını katınız. Mısır nişastası iyice eriyene ve su koyulaşana kadar karıştırıp, tencereyi serin bir yere bırakınız. Hamuru buzdolabından alıp, biri ötekinden büyük iki parçaya ayırınız. Hafifçe unlanmış tezgahta büyük parçayı ince olarak (2-3 mm) açıp, tart kalıbına yerleştiriniz. Vişne karışımını içine kaşıkla döşeyiniz.
Kalan hamuru unlu tezgahta tart kalıbından biraz daha büyük bir daire biçiminde açınız. Bu hamuru tartın üstüne yerleştirip, sarkan kenarları alta doğru katlayıp, öbür hamurla birleştiriniz. Kenarlarını parmaklarınızla bastırınız. Tart hamurunun üstünde 2-3 kesik yapıp, bir fırçayla yumurta akını hamurun üstüne sürünüz. Kalıbı fırının orta katına sürüp 40 dakika, hamur kahverengi olana kadar pişiriniz. Kalıbı fırından alıp, sıcak olarak ya da soğuduktan sonra servis ediniz.


© lezzetler.com tarif no:70544 | adı:VİŞNELİ TART (kompostodan) | gönderen:bitmeyen şarkı | indirme tarihi:02.05.2024 - 22:00