Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


VIII. HENRY USULÜ TARTÖLET


Hamuru:
250 gr (17 çorba kaşığı) + 2 tatlı kaşığı tereyağı
230 gr (2 su bardağından biraz fazla) un
1 kahve kaşığı tuz
3/4 su bardağı soğuk su
Harcı:
120 gr (1/2 su bardağı) lor peyniri
120 gr (8 çorba kaşığı) tereyağı
120 gr (1/2 su bardağı) şeker
4 yumurtanın sarısı
1 orta boy patates (haşlanıp ezilmiş)
60 gr (1/3 su bardağı) badem (dövülmüş)
1 limonun kabuğu (rendelenmiş)
1 kahve kaşığı hindistancevizi

2 tatlı kaşığı tereyağla 12 tartölet kalıbını yağlayıp, bir kenara bırakınız.
Hamuru yapmak için unu ve tuzu orta boy bir kaseye eleyiniz. 4 çorba kaşığı tereyağı, bıçakla küçük parçalara kesip ekleyiniz.
Parmaklarınızla yağı una yedirip, karışımı ekmek içi görünümünü alana kadar ovalayınız. Suyu katıp sıkı bir hamur haline getiriniz. Hamuru alüminyum kağıda sarıp, 15 dakika buzdolabında bekletiniz.
Kalan 12 çorba kaşığı tereyağı iki kat alüminyum kağıt arasına koyup, tahta kaşığın sırtıyla ezerek, 2 cm kalınlığında bir dikdörtgen haline getiriniz.
Unlanmış tezgahta hamuru 1 cm kalınlığında bir dikdörtgen biçiminde açınız. Yağ dikdörtgenini hamurun ortasına yerleştirip hamuru üstüne katlayarak paket yapınız. Hamurun üstünü örtüp, buzdolabında 10 dakika soğutunuz.
Hamuru katları aşağı gelecek biçimde tezgaha koyup, kendinizden ileri doğru dikdörtgen biçiminde açınız. Dikdörtgeni üçe katlayıp, açık ucu size bakacak biçimde çevirdikten sonra, yeniden açınız. Hamurun üstünü örtüp, buzdolabında 15 dakika daha soğuttuktan sonra, bu açıp katlama işlemini 2 kez daha tekrarlayınız.
Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (200° C) getirip, ısıtınız.
Harcı hazırlamak için, orta boy bir kasede peynir, tereyağı ve şekeri tahta bir kaşıkla karıştırınız.
Küçük bir kasede yumurta sarılarını yumurta teli ya da elektrikli çırpıcıyla koyu krema kıvamına gelinceye kadar çırptıktan sonra, peynirli karışıma katıp, iyice karıştırınız. Patates, dövülmüş badem, limon kabuğu rendesi ve hindistancevizini ekleyiniz. Bütün malzeme iyice karışıncaya kadar karıştırıp, kaseyi bir kenara bırakınız. Unlanmış tezgahta hamuru 1 cm kalınlığında açıp, 10 cm çapında bir hamur kesiciyle 12 daire kesiniz. Tartölet kalıplarına bu daireleri yerleştirip, her birinin içine harçtan birer kaşık koyunuz.
Tartölet kalıplarını tepsiye dizip, tartöletleri fırında 20-25 dakika, renkleri pembeleşinceye kadar pişiriniz.
Tepsiyi fırından alıp, tartöletleri dikkatle kalıplarmdan çıkararak, tel ızgara üstünde tamamen soğuttuktan sonra, servis ediniz.

Not: Adını bu tartöletleri ilk kez yediğinde çok beğenen İngiltere kralı 8. Henry'den alan Henry VIII usulü tartöletleri, çay sofralarınızda servis edebilirsiniz.


© lezzetler.com tarif no:68846 | adı:VIII. Henry Usulü Tartölet | gönderen:bitmeyen şarkı | indirme tarihi:17.05.2024 - 05:36